NSi zaradi terana komisarja Phila Hogana povabila v Slovenijo na pojasnitev situacije

DELI:
31.01.2017, NSi

TeranPoslanska skupina NSi je evropskemu komisarju za kmetijstvo in razvoj podeželja Philu Hoganu poslala pismo, v katerem ga vabimo v Slovenijo, da bi na pristojnih parlamentarnih odborih predstavil argumente, s katerimi želi EU Hrvaški podeliti izjemo pri uporabi imena teran.

Kot je ob tem dejala poslanka Iva Dimic, je glede na obstoj različnih informacij prav, da komisarja pozovemo, da iz prve roke pojasni, kaj je Evropsko komisijo pripeljalo k sprožitvi postopka za sprejem delegiranega akta, ki naj bi začel veljati že 30. junija 2017. Ob tem je spomnila na priporočila predsednika Evropske komisije Jeana-Clauda Junckerja, po katerih naj bi se evropski komisarji z razmerami v državah članicah seznanjali tudi v nacionalnih parlamentih. »V tej luči bi lahko Phil Hogan v slovenskem parlamentu sodeloval tudi pri pojasnjevanju odprtih vprašanj v zvezi s teranom,« je dejala in dodala:

»Radi bi se seznanili s pripombami v zvezi z uporabo imena teran, ki jih je podala hrvaška stran, saj jih sami še nismo videli. Iz Bruslja je namreč prišel zgolj anonimiziran dokument. Tako bomo tudi vedeli, ali je slovenska stran naredila vse, kar je lahko, da bi zaščitila slovenske proizvajalce terana.«

Celotno pismo, ki ga je komisarju poslal vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin si lahko preberete TUKAJ.