NSi zaradi sprememb avstrijske delovne zakonodaje za izredno sejo DZ

DELI:
27.01.2017, NSi

jhorvat_sejadzsept2016_zejavecPoslanska skupina NSi je prispevala podpise za sklic izredne seje DZ zaradi spremenjene avstrijske delovne zakonodaje, ki otežuje poslovanje slovenskih podjetij v Avstriji.

NSi in SDS vladi očitata, da je v zvezi s problematiko napotenih delavcev in prevoznikov pri opravljanju dela v Avstriji storila premalo. V NSi med drugim vladi priporočamo preučitev vseh možnih pravnih sredstev.

V sklicu izredne seje je kot priporočilo vladi zapisano, naj ta pripravi ukrepe, s katerimi bo na dvostranski ravni z Avstrijo in v okviru prava EU zavarovala interese slovenskih izvajalcev storitev v Avstriji.

Številni delavci, ki svoje delo opravljajo v Avstriji to počnejo zgolj zato, ker dela niso našli v Sloveniji. Za to je s svojo politiko soodgovorna tudi vlada, pri čemer gre v tem primeru za kar 20 tisoč ljudi.

Podpredsednik NSi Jožef Horvat je ob tem poudaril, da ne želijo negativno vplivati na odnose med državama, vendar pa mora Slovenija preveriti, ali je nova zakonodaja v skladu z evropskimi smernicami. Pri tem je izpostavil načelo prostega pretoka storitev.