NSi za razbremenitev delodajalcev pri plačilu bolniškega nadomestila

DELI:
07.09.2017, NSi

V NSi smo pripravili predloga novel zakonov o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju in o delovnih razmerjih, s katerima predlagamo skrajšanje števila delovnih dni bolniške odsotnosti, ki jo krije delodajalec, s 40 na 15. Tako bi po novem Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) začel plačevati bolniško nadomestilo s 16. delovnim dnevom odsotnosti. Sedaj je v praksi ZZZS plačeval šele po 40 dnevu.

Spremembe bi razbremenile delodajalce in rešile njihove težave

V NSi smo prepričani, da je sedanje obdobje 30 delovnih dni, kolikor delodajalec krije nadomestilo za bolniško odsotnost, absolutno predolgo. V praksi privede do tega, da si podjetniki za zagotovitev eksistenčnega minimuma sami skrajšajo bolniško in se vrnejo na delo, čeprav niso zdravi. S sprejetjem novele bi se po našem mnenju odpravil temeljni razlog za mnoge težave slovenskih obrtnikov in podjetnikov.

Naš predlog sprememb bi za ZZZS na letni ravni predstavljal dodatno breme v višini 50 milijonov evrov, če bi se na podlagi novele število zahtevkov za nadomestilo povišalo za 10.000, je razvidno iz predloga novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju in predloga novele zakona o delovnih razmerjih, ki so ju s podpisi poslancev NSi že vložili v DZ.

Oba zakona bi bilo po našem mnenju smiselno začeti uporabljati 1. januarja 2019.