NSi z zakonom za odpravo varčevalnih ukrepov pri otroških dodatkih in štipendijah

DELI:
06.06.2017, NSi

Fotografija: Državni zbor/Žejavec

Poslanska skupina NSi je v zakonodajni postopek vložila predlog novele zakona, po kateri se pri odmeri državne štipendije pri dohodkih staršev, ne bi upošteval otroški dodatek. Iz zakona hočemo črtati tudi člene, ki omejujejo upravičence do otroškega dodatka in državne štipendije ter višino dodatka za srednješolce.

Zdajšnja ureditev je diskriminatorna in ustavno sporna

Zdajšnja ureditev pri odmeri državne štipendije je po našem mnenju diskriminatorna in ustavno sporna, saj dodeljen otroški dodatek za mlajše otroke vpliva na dodelitev državne štipendije starejšim otrokom.  “Ob ukinitvi otroškega dodatka za polnoletne otroke je vlada izrecno poudarila, da za polnoletne otroke, ki se šolajo, vlogo otroškega dodatka prevzema državna štipendija. Za nas je zato povsem nesprejemljivo, da dodeljen otroški dodatek mlajšim otrokom povzroči, da starejši otroci v družini dobijo nižjo državno štipendijo ali pa je celo sploh ne dobijo,” je opozorila poslanka NSi Iva Dimic.

Otroški dodatek uvedimo za vse

Zavzemamo se tudi za odpravo treh členov zakona, s katerimi je Zujf leta 2012 omejil krog upravičencev do otroškega dodatka, višino dodatka za srednješolce ter krog upravičencev do državne štipendije. Tako bi otroški dodatek in državne štipendije znova uvedli za vse dohodkovne razrede ter za družine, ki spadajo v razred od 53 do 64 odstotkov povprečne mesečne plače na družinskega člana.

Ti ukrepi so tretji zakonski predlog, s katerim skušamo v NSi pospešiti ukrepe za pomoč družinam. V DZ smo do zdaj vložili že predlog novele zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih in predlog spremembe zakona o vrtcih.