NSi z zakonom na pomoč upokojencem, ki želijo po upokojitvi še naprej delati

DELI:
20.05.2016, NSi
Matej_Tonin_govornik_sejaDZnov_2014

Fotografija: Državni zbor

NSi je v parlamentarno proceduro vložila zakon, s katerim želi upokojencem omogočiti prejemanje polne pokojnine in hkratno zaposlitev za polni delovni čas. Poleg tega NSi predlaga tudi omejitev zahtevkov to spremembo se bi močno izboljšalo poslovno okolje, malim delodajalcem pa prineslo več pravičnosti, ko gre za obravnavo delovnih nesreč.

Kot je uvodoma v imenu NSi dejal Matej Tonin, bi rešitev t. i. dvojnega statusa številnim upokojencem prihranila številne skrbi. »Danes imate številne državljane, ki opogumlja tudi zadnje mnenje Vlade v Beli knjigi o pokojninah, kjer jasno pišejo, da je to ena izmed rešitev, ki jo je potrebno v prihodnosti uveljaviti. S tem dvojnim statusom želimo uvesti nek princip, kjer bi bilo razumljeno, da je vsak zaposlen dvojna korist za državo, ker vplačuje v določene državne blagajne in ne pobira zgolj iz teh državnih blagajn,« je pojasnil Tonin.

NSi: ZPIZ sme zahtevati povračilo škode od delodajalca le v primeru namerne povzročitve delovne nezgode

NSi je že letos pozimi vložila zakon, ki ureja regresne zahtevke Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) od delodajalcev v primeru nesreč pri delu. Trenutno je to področje urejeno tako, da lahko ZPIZ zahteva povračilo stroškov za zdravljenje delavca tudi v primeru, ko delodajalec ni kriv za povzročitev delovne nesreče – naj gre za zagotovitev varnostne opreme pri delu ali kaj drugega. Tako lahko na primer pride do primera, ko je obstoj določenega podjetja ali s.p.-ja zaradi visokih regresnih zahtevkov ogrožen, čeprav je delodajalec celovito in ustrezno poskrbel za varnost zaposlenega, a se je nesreča vseeno zgodila.

Da bi na to področje vnesli več pravičnosti, je NSi zato predlagala spremembo zakona, kjer smo zelo jasno zapisali, da kadar delodajalec povzroči nezgodo namenoma, mora stroške vseh rent in zdravljenj delava v celoti prevzeti sam. »Če pa so te nesreče posledica nesrečnih okoliščin, pa postavljamo omejitev na 20-kratnik minimalne pokojninske osnove tako za pravne kot fizične osebe, kar pomeni nominalno približno 15.000 evrov. S podporo temu zakonu bomo naredili velik korak naprej k izboljšanju poslovnega okolja in k več delovnim mestom, zato vas vabim, da to spremembo podprete,« je v govoru poslankam in poslancem še dejal vodja poslanske skupine NSi.

Celotno obrazložitev predloga NSi si lahko preberete TUKAJ.