NSi vložila zakon, s katerim bodo starši lahko določili skrbništvo v primeru njihove smrti

DELI:
09.09.2016, NSi

druzina_2016Poslanska skupina NSi je v Državni zbor vložili novelo zakona, s katero predlagamo, da bi starši lahko vnaprej določili skrbništvo oz. izvrševanje roditeljske pravice v primeru njihove smrti, predlog pa vključuje tudi stare starše kot možne skrbnike. Omenjeni zakonski predlog je posledica številnih pobud, ki so jih člani in simpatizerji NSi izrazili po referendumu o Zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR), kjer je bil vladni predlog, ki bi uredil to področje, zavrnjen.

Predlog NSi v pravni red Republike Slovenije tako prinaša dve novi rešitvi:
1. uvaja možnost, da stari starši pridobijo oz. izvršujejo roditeljsko pravico v odnosu do vnukov v primeru, ko starši teh otrok niso več živi ali je obema staršema odvzeta roditeljska pravica in

2. uvaja možnost, da starši z notarskim zapisom ali v veljavni oporoki izrazijo svojo voljo glede posvojitve, izvrševanja roditeljske pravice ali skrbništva svojih otrok v primeru smrti obeh staršev.

Podobno pravno ureditev tega področja imajo tudi v nekaterih primerljivih državah EU, kar je razvidno iz primerjalnega prikaza ureditve v drugih pravnih sistemih.

Celoten predlog novele ZZZDR s podrobnejšo obrazložitvijo rešitev NSi je na voljo TUKAJ.