NSi v prvem branju uspela s predlogom Zakona o osebni asistenci!

DELI:
19.12.2016, NSi
Fotografija: Državni zbor/Žejavec

Fotografija: Državni zbor/Žejavec

Državni zbor je v sklopu redne decembrske seje opravil razpravo o predlogu zakona o osebni asistenci, ki ga je v parlamentarno proceduro vložila NSi. Namen zakona je, da bi bili upravičenci do osebne asistence invalidi v starosti od 18 do 65 let, ki potrebujejo pomoč pri opravljanju aktivnosti za samostojno osebno in družinsko življenje, pri vključevanju v okolje, izobraževanje in zaposlitev.

Vlada je predlog ocenila kot ustrezno podlago za nadaljnjo obravnavo, ob pogoju, da se podrobno in bolj določno opredelijo finančne posledice predloga zakona. Poslanske skupine parlamentarnih strank so v svojih stališčih izrazile podporo predlogu zakona v prvem branju.

“Osebna asistenca je sistemski podporni ukrep, ki je nujno potreben zaradi preprečevanja in odpravljanja diskriminacije zaradi invalidnosti, hkrati pa je nepogrešljiv vzvod za pravico do samouresničevanja in vključenosti v skupnost,” je v dopolnilni obrazložitvi predlagatelja zakona dejala podpredsednica NSi Iva Dimic.

“Veseli smo dejstva, da je zakon doživel širok pozitivni odziv. Ob predstavitvah tistim poslanskim skupinam, ki ste se odzvale na našo ponudbo, smo vsi skupaj ugotovili, da to ni ideološki, ampak popolnoma življenjski zakon, ki bo končno priznal človekovo dostojanstvo pogosto prezrtim ljudem. Večina invalidskih organizacij in veliko posameznikov se je v zadnjih dneh odzvalo s pismi in izrazi podpore sprejemu zakona, kar kaže na to, da je sistemska ureditev osebne asistence zares težko pričakovana,” je še poudarila Iva Dimic.

Vodja PS NSi Matej Tonin pa je v stališču poslanske skupine dejal, da predlagani zakon prinaša široko, celovito rešitev, ki je lahko dobra podlaga za ureditev osebne asistence skupaj z dolgotrajno oskrbo in zavarovanjem za dolgotrajno oskrbo. “Osnovna načela zakona so občečloveška: spoštovanje dostojanstva in neodvisnosti uporabnika, pravica do svobodne izbire in odločanja med postopkom uveljavljanja pravice do osebne asistence, vključevalnost v skupnost, individualna obravnava, zagotavljanje enakih možnosti ter dostopnosti,” je povedal vodja PS NSi.

Dejal je še: “Sam sem se pred leti odzval vabilu ene od invalidskih organizacij in bil za en dan osebni asistent. Zame je bila to neprecenljiva izkušnja, pa vem, da v enem dnevu nisem spoznal in izkusil vsega, kar to plemenito delo zahteva in prinaša. Vem pa, da me je ta izkušnja tako spremenila, da sem in bom zagovornik, da se osebna asistenca čim prej sistemsko uredi.”

Celotno dopolnilno obrazložitev podpredsednice NSi Ive Dimic si lahko preberete TUKAJ.
Celotno stališče Vodje Poslanske skupine NSi Mateja Tonina si lahko preberete TUKAJ.