NSi uspela s predlogom za boljšo varnost na avtocestah in hitrih cestah

DELI:
07.09.2017, NSi

Predlog novele Zakona o pravilih cestnega prometa, ki ga je predlagala NSi, je bil na včerajšnji seji Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor, sprejet. S tem smo naredili velik korak na področju večje varnosti na hitrih cestah in avtocestah v primerih, ko morajo vozniki zaradi zastoja takoj vzpostaviti varen reševalni pas za prehod intervencijskih vozil.

Veljavni zakon namreč ne dopušča, da bi vozniki v primeru zastoja prometa in vzpostavitve reševalnega pasu za intervencijska vozila, uporabili tudi odstavni pas in s tem naredili širši prostor za varen in hitrejši prehod teh vozil. Za umik na ta pas bi celo plačali globo v višini 300 evrov. Tako se pogosto zgodi, da je reševalni pas kljub upoštevanju navodil in zakona, preozek za vsa intervencijska vozila (gasilski kamioni z opremo za reševanje žrtev, ukleščenih v avtomobilih…), s tem pa se reševalni čas, pri katerem štejejo sekunde,  nerazumno podaljša in posledice so lahko usodne.

Prvopodpisani predlagatelj Zvonko Lah je v razpravi poudaril, da so številne nesreče na teh cestah pokazale, da intervencijska vozila na reševalni poti izgubijo preveč dragocenega časa. In to ob dejstvu, da se pravilno razvrščajo, ob tem pa odstavni pas ostaja prazen. Izpostavil je ureditev v sosednjih državah, kjer se morajo vozila obvezno umakniti na odstavni pas.

Kljub negativnemu mnenju vlade, je bil predlog NSi sprejet

Predlog spremembe je podprl tudi Državni svet, medtem ko je vlada podala negativno mnenje. Kljub temu so poslanci z amandmajem odbora predlog novele zakona podprli.

Tako se bodo morala zdaj vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na skrajno levem prometnem pasu, razvrstiti čim bolj levo, tudi čez robno črto smernega vozišča. Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na ostalih prometnih pasovih, pa se bodo morala razvrstiti čim bolj desno, tudi na odstavni pas. Uporaba odstavnega pasu bo tako omogočila dovolj širok reševalni pas za prehod intervencijskih vozil, kar bo v prihodnje znatno pripomoglo k hitrejšemu reševanju ponesrečenih.

Zadovoljni smo, da je na tokratni seji odbora prevladal razum in da so tudi koalicijski poslanci podprli predlog Nove Slovenije.