NSi se ni zmotila: Stanje v UKC LJ še naprej alarmantno, oddelek kardiokirurgije sta zapustila še dva kirurga

DELI:
09.11.2017, NSi

Prav na dan, ko je v državnem zboru potekala nujna seja na pobudo NSi, je v javnosti zaokrožila vest, da dva kirurga iz UKC Ljubljana v sedanjih razmerah ne želita več sodelovati pri operacijah otrok s prirojenimi srčnimi napakami.

NSi je nujno sejo sklicala prav z namenom, da se opravi temeljit pogovor v zvezi s kaotičnim stanjem, ki že predolgo vlada na otroški kardiologiji v UKC Ljubljana in da ministrstvo predstavi načrt za sanacijo omenjene situacije. S sklicem se glede na aktualno dogajanje nismo zmotili.

Seja brez najbolj odgovorne osebe

Ministrice za zdravje na nujni seji ni bilo. Pa čeprav je stanje v UKC Ljubljana odgovorna predvsem ona, saj ima v rokah škarje in platno za rešitve slovenskega zdravstvenega sistema.

»Hvala vsem, ki ste se udeležili te nujne seje, ker čutite odgovornost do razprave o tej zelo pereči tematiki. Ministrica za zdravje je kot kaže ne čuti, saj je danes ni tukaj. S tem samo kaže, koliko ji je do tega, da bi se kaotične razmere na UKC rešile,« je bil v začetku nujne seje za zdravstvo jasen poslanec NSi Jernej Vrtovec.

Stanje je katastrofalno, a nihče noče prevzeti odgovornosti

Poslanec NSi je prepričan, da je za stanje na otroški kardiologiji katastrofalno. »UKC Ljubljana se uvršča med največje bolnišnice v Srednji Evropi, zato bi utemeljeno pričakovali, da je zavod dobro organiziran. Priča pa smo notranjim nesoglasjem, neustrezni komunikaciji med zaposlenimi, ki vodi v strokovne napake. Stanje je katastrofalno!« je povedal Vrtovec in dodal: »Ob tem ugotavljamo, da kljub vsem danes poznanim dejstvom nihče noče oziroma ne želi prevzeti odgovornosti. Državljani, zlasti pa svojci, zato upravičeno izgubljajo zaupanje v zavod, ki ga zapuščajo tudi najboljši kadri.«

Odgovorna je ministrica, predsednik vlade in celotna koalicija

Ministrica za zdravje, ki se na vse kriplje otepa svoje odgovornosti za nastalo situacijo v našem največjem zdravstvenem zavodu, pa ima kritja tudi v vrstah koalicije, ki jo kljub graji noče zamenjati.

»Čeprav se ministrica za zdravje otepa odgovornosti za nastalo stanje v UKC Ljubljana, v NSi menimo, da je odgovorna ravno ona, saj v treh letih ministrovanja problematiko v zavodu ni uredila. Odgovornost pa ne nosi samo ministrica, ampak tudi predsednik vlade Miro Cerar in koalicija. Kljub močni graji ministrice s strani koalicijskih poslancev, interpelacije ti na koncu niso podprli. Obstoj vlade so tako koalicijski partnerji postavili pred zdravje ljudi,« je pojasnil Jernej Vrtovec.

Slabe ministre je treba zamenjati takoj

Prav zaradi tega ne razume logike nekaterih, ki pravijo, da je za menjave na vrhu ministrstva sedaj že prepozno. »Nekateri pravijo, zakaj bi menjali ministrico par mesecev pred koncem mandata. Jaz pa pravim slabe ministre je potrebno zamenjati takoj, četudi par mesecev pred novo vlado,« je poudaril poslanec NSi.

Odboru za zdravstvo smo v NSi predlagali sklep, da priporoči ministrstvu, naj v roku treh mesecev pripravi načrt za rešitev stanja na oddelku otroške kardiologije in ga predstavi DZ. Takoj naj tudi prične s postopki ugotavljanja odgovornosti za nastalo situacijo ter da ministrstvo za zdravje javno predstavi strategijo UKC-ja o programu zdravljenja otrok in odraslih s prirojeno srčno napako.

Sprejet je bil le predlog, ki vladi naroča naj v roku treh mesecev pripravi načrt za rešitev stanja na oddelku otroške kardiologije.