NSi s spremembo zakona o odvetništvu omejuje previsoke vpisnine

DELI:
16.06.2016, NSi
Fotografija: Državni zbor/Žejavec

Fotografija: Državni zbor/Žejavec

Kot je v uvodu v današnjo drugo obravnavo zakona na seji Državnega zbora povedala podpredsednica NSi Iva Dimic, je pobuda nastala, ko sta NSi in njen podmladek odreagirala na nezaslišano povečanje vpisnine Odvetniške zbornice Slovenije, ki je vpisnino v imenik odvetnikov povečala z 2.500 na kar 9.000 evrov.

»Mladi imajo v Republiki Sloveniji zaradi nekonkurenčnega gospodarskega okolja pri prizadevanju za uresničitev lastnih talentov že tako pogosto težave. Odvetniška zbornica pa se je odločila, da bi mlademu človeku ob vsem tem naložila še plačilo 9.000 evrov, da bi lahko sploh samostojno vstopil na trg dela. Vse to se je zgodilo v letu, ko praznujemo 25-letnico samostojne države, države, v kateri smo se odpovedali zatiranju ustvarjalnosti in monopolom, ki sodijo v neke druge čase. Krščanski demokrati si želimo časov, v katerih bi lahko mladi z lastnimi rokami ustvarjali svojo prihodnost,« je dejala Dimiceva in zavrnila kritike, da gre za poseganje v ustavne pravice: »Številni so pač pozabili, da imamo v naši ustavi zapisano tudi pravico do svobodne gospodarske pobude in pravico do svobode dela,« je še dodala.

NSi uspela z omejitvijo vpisnine na 1500 evrov

Nedvomno pa so prizadevanja podmladka krščanskih demokratov (MSi) in Nove Slovenije obrodila sadove, saj so se tudi na Odvetniški zbornici pričeli spraševati, ali morda le niso šli predaleč. »Njena skupščina je namreč le en sam dan pred predvideno obravnavo tega predloga zakona na matičnem delovnem telesu višino vpisnine znižala na 3.000 evrov,« je pojasnila Iva Dimic in dodala:

»Skupščina Odvetniške zbornice je izgubila zaupanje, zato je potrebna dolgoročna in zanesljiva rešitev za preprečevanje morebitnih ponovnih poskusov omejevanja konkurence v prihodnosti. Po našem mnenju je višina vpisnine 1.500 evrov za možnosti mladih tudi veliko ustreznejša kot znesek 3.000 evrov. Izkušnja z višanjem vpisnine nas je prepričala v to, da je najboljša rešitev tega problema zakonska omejitev višine in s tem preprečitev morebitnega ponovnega zatiranja mladih in konkurence med odvetniki.«

Več o predlogu NSi si lahko preberete TUKAJ.