NSi s paketom ukrepov proti škodljivemu kadrovanju in poglabljanju bančnih lukenj

DELI:
16.12.2016, NSi
jhorvat_govorec_na_sejidz

Fotografija: Državni zbor

NSi je v državni zbor vložila paket ukrepov za pregon bančnega kriminala, s katerim želimo zagotoviti stabilnost bančnega sistema in preprečiti škodljivo kadrovanje. Kot je dejal Jožef Horvat, je predlog NSi prevzela tudi vlada, ki je v svojem zakonu prekopirala bistvene instrumente za pregon bančnega kriminala.

Podpredsednik NSi je pojasnil, da predlog NSi predvideva, da bi kandidiranje za člane nadzornih svetov in upravnih odborov bank preprečili tistim ljudem, ki so bili udeleženi v upravljanju banke v času, ko so te beležile izgube.

»Predlog zakona temelji na tako imenovani teoriji obetov, ki jo je kot teorijo vedenjske ekonomije razvil Daniel Kahneman in zanjo dobil Nobelovo nagrado za ekonomijo. Predlagani dodatni kazalnik ustreznosti članov bančnih uprav in nadzornih svetov kaže deleže nedonosnih terjatev v banki, kjer je oseba delovala na najpomembnejših mestih. Člani nadzornega sveta oziroma uprave banke nikakor ne smejo postati osebe, ki so v preteklosti pri izvajanju najpomembnejših funkcij v bankah, glede slabih kreditov izkazale podpovprečno uspešnost svojega delovanja. Pri tem predlagamo primerjavo tako v povprečnem slovenskem bančnem sistemu kot tudi s povprečjem sistema Evropske monetarne unije, katere del Slovenija je. Kazalnik velja za terjatve, ki so nastale v obdobju delovanja osebe na najpomembnejših položajih v bankah vendar v časovnem okviru najmanj 2 in največ 10 let njegovega delovanja,« je še pojasnil Horvat.

V predstavitvi predloga je še dejal, da kot zaskrbljujoče lahko ocenjujemo mnenje vlade, ki med drugim zagovarja tvegan model poslovanja z visokim deležem nedonosnih terjatev. »Prav to, tako imenovano kazino bančništvo v kombinaciji z državnim lastništvom bank prinaša nesprejemljivo visoko stopnjo nestabilnosti bančnega sistema,« je bil kritičen Jožef Horvat.

Tonin: Trenutna zakonodaja dopušča vstop v nadzorne svete bank tudi popolnoma neprimernim osebam

Matej Tonin je v svoji razpravi opozoril, da izkušnje kažejo, da so zakonske določbe v sedanji zakonodaji opredeljene preohlapno in dopuščajo vstop v nadzorni svet bank tudi popolnoma neprimernim osebam, ki so bile v preteklosti že odgovorne za bančne luknje. »Naš cilj je, da iz subjektivnih kriterijev za imenovanja, naredimo čim bolj objektivne kriterije. Zato na področju kandidiranja v bančništvu potrebujemo ukrepe, ki pa ne smejo biti zgolj lepotni popravki, ampak morajo biti dejansko učinkoviti. Nova Slovenija tako predlaga uvedbo kazalnika nedonosnih terjatev, ki bi zelo jasno pokazal, kdo je za prevzem odgovornosti člana v upravi ali nadzornem svetu banke primeren in kdo ne. Po našem predlogu je za člana bančne uprave ali nadzornega sveta neprimeren tisti, ki je pri opravljanju pomembne funkcije banki v preteklosti povzročil nadpovprečno veliko deležev slabih terjatev,« je pojasnil Tonin in dodal:

»V Novi Sloveniji smo se o rešitvah iz tega predloga zakona v nadaljevanju zakonodajnega postopka pripravljeni še pogovarjati in usklajevati. Mi nikoli nismo trdili, da vse vemo in da vse znamo, trdimo pa, da sedanji sistem ni dober in da dopušča imenovanje članov nadzornih svetov in uprav bank, ki za to delo niso primerni. In zato bi moral ta parlament intenzivno iskati rešitve, da to prepreči. Pripravljeni smo se usklajevati tako z opozicijskimi kot tudi koalicijskimi poslanskimi skupinami. S tem nimamo nobenih težav, bojimo pa se, da vladna koalicija nima veliko posluha za te probleme.«

Predlog NSi je šele v prvi obravnavi, če bo dobil zadostno podporo med poslanci, bo nadaljnja razprava o predlogu zakona opravljena na matičnem delovnem telesu.

Celotni razpravi Jožefa Horvata in Mateja Tonina si lahko preberete TUKAJ.