NSi PROTI PREDLOGU LEVICE ZA VEČJO OBREMENITEV DELA

DELI:
22.06.2021, NSi

Levica je v zakonodajni postopek vložila novelo Zakona o prispevkih za socialno varnost, ki bi s povečanjem prispevne stopnje za delodajalce prinesla veliko povečanje obremenitve dela s prispevki.

Predlog s prvopodpisanim Luko Mescem bi namreč prispevno stopnjo delodajalcev do leta 2025 postopoma povečal z 8,85 % na 12,05 %. Glede na ocene predlagateljev bi to obremenitev samo v letu 2022 povečalo za skoraj 140 milijonov evrov. Do leta 2025 bi se letna obremenitev povečala že za več kot 550 milijonov evrov.

Gre za predlog, ki je neposredno usmerjen proti ustvarjalnosti in prizadevnosti slovenskih podjetnikov ter njihovih zaposlenih. Poleg tega vse primerjalne analize kažejo, da bi Slovenija morala iti v smer zmanjšanja obremenitve dela z davki in prispevki in ne v smer povečanja te obremenitve.

Predlog zakona je Odbor za finance obravnaval v torek, 22. 6. 2021. Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je izrazil jasno in odločno nasprotovanje predlogu zakona Levice ter med drugim dejal: »S predlaganim ukrepom dviga prispevne stopnje za delodajalce bi se porušila tudi vsa prizadevanja iz preteklih let za postopno znižanje davčne obremenitve dela, kot so znižanje progresivnosti dohodninske lestvice, povečanje in popravki sistema dodatne splošne olajšave, posebna shema za razbremenitev najbolj produktivnega in ustvarjalnega kadra ter shema za čezmejno opravljanje dela s ciljem prenosa znanja in izkušenj.«

V svoji razpravi je Jožef Horvat izpostavil tudi povezanost med vprašanjem obdavčitve in problemom revščine: »Po moji oceni je revež tisti ki ne dosega letnega dohodka na višini praga tveganja revščine, ki ta trenutek znaša 8864 evrov. Kar na drugi strani pomeni, da najbrž ni moralno, da država obdavči ta prihodek, ki je pod pragom tveganja revščine. Kar pomeni, da bi morali olajšave dvigniti.«

Celovito davčno razbremenitev dela sicer prinaša vladna davčna reforma, ki je že vložena v parlamentarno zakonodajno proceduro.

0 vnosov

Podaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja