NSi proti kaznovanju šol in društev zaradi izvedbe ekskurzij ter izletov

DELI:
01.02.2017, NSi
izletPred časom so bile nekatere slovenske šole za izvedbo šolskih ekskurzij s strani inšpekcijskih služb sankcionirane zaradi prekrška dela na črno. Civilna družba se je na to upravičeno ogorčeno odzvala. Nova Slovenija je prisluhnila njihovim težavam in v zakonodajni postopek vložila novelo Zakona o spodbujanju razvoja turizma, ki preprečuje, da bi bile šole za izvajanje ekskurzij še naprej kaznovane.

V nadaljevanju postopka smo prisluhnili tudi argumentom državnega sveta, ministrstva ter zakonodajno-pravne službe Državnega zbora. Naš predlog smo zato nadgradili tako, da bi takšno kaznovanje preprečili tudi za vse ostale izlete ter potovanja, ki so izvedeni občasno, nepridobitno in za zaokrožene skupine ljudi. Rešitev bi poleg šol veljala tudi za druge subjekte, kot so gasilci, taborniki, skavti, različna društva itd.
Igra za prestiž: Vlada nerazumno proti predlogu NSi, ki je bil enak predlogu vlade
Rešitev, ki smo jo predlagali, je zelo podobna rešitvi, ki jo je v novem zakonu pripravilo ministrstvo. Težava je v tem, da se lahko sprejem vladnega zakona zamakne vsaj za pol leta ali celo eno leto, problem pa ostane do takrat nerešen. Na seji matičnega delovnega telesa državnega zbora so poslanci koalicije pričakovano izrazili mnenje, da je predlagana rešitev dobra. Vendar pa so brez razumnih obrazložitev glasovali proti predlogu zakona NSi. Poslanci vladne koalicije so za besedilo zakona, ki je bilo skoraj enako, kot besedilo, ki ga je pripravila vlada, izglasovali, da ni primerno za nadaljnjo obravnavo. To je gotovo svojevrsten precedens.
Zaradi nerazumnega obnašanja vladne koalicije žal ostajajo šole, društva in ostali v strahu, da bodo zaradi ene ekskurzije ali izleta deležni novih sankcij inšpekcijskih služb.