NSi pozvala vlado, da prisluhne težavam ljudi, ki živijo v Triglavskem narodnem parku

DELI:
24.05.2017, NSi

»V NSI imamo občutek, da stroka zavedno ali nezavedno, daje poudarek zgolj varovanju okolje, pozablja pa na ljudi, ki v Triglavskem narodnem parku (TNP) živijo že od nekdaj. Ti ljudje so že dolgo navajeni omejitev, ki jih okolje prinaša. Vseeno pa so si na podlagi sprejetega Zakona o Triglavskem narodnem parku obetali finančne spodbude, ki jih zakon v 11. členu tudi omenja,« je na seji DZ opozoril poslanec NSi Zvonko Lah.

Ker se Zakon o Triglavskem narodnem parku izvaja samo v delu omejitev-prepovedi, smo v poslanski skupini NSi skupaj z nepovezanimi poslanci vladi predlagali dve priporočili za lažje izvajanje zakona. Na seji Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor je bil pa burni debati sprejeto priporočilo: Državni zbor RS priporoča Vladi RS, da v proračunu zagotovi ustrezna denarna sredstva za izvajanje 10. in 11. člena Zakona o Triglavskem narodnem parku.

Veseli smo, da je priporočilo na včerajšnji razpravi v DZ, dobilo podporo večine poslanskih skupin. Nadejamo se, da bo danes na glasovanju podprt s strani večine poslancev.

Lokalna skupnost intenzivno opozarja na nevzdržno bivanje v TNP

V dopisu, ki ga je s strani župana občine Bohinj prejela poslanska skupina NSi, je navedeno, da se občina sooča z določbami zakona, ki jo omejujejo pri opravljanju zakonskih nalog, prebivalce pa pri vsakdanjem življenju. Po drugi strani pa dela zakona, ki državi nalaga zagotovitev sredstev za varstvene in razvojne naloge parka, država ne izvaja že od samega sprejetja zakona.

Zato je naša poslanska skupina skupaj z nepovezanimi poslanci vladi predlagala priporočila za lažje predvsem pa učinkovitejše izvajanje Zakona o Triglavskem narodnem parku, predvsem v 11. členu tega zakona, ki občini in prebivalcem omogoča finančne spodbude.

»Temeljni cilj TNP je varstvo narave, ohranitev izjemnih naravnih in kulturnih vrednot, redkih in ogroženih rastlinskih in živalskih vrst ter ohranitev in nega kulturne krajine. Vseeno pa se je potrebno zavedati, da v narodnem parku že od ustanovitve parka živijo tudi prebivalci, ki se trudijo sobivati s Triglavskim narodnim parkom,« je poudaril Zvonko Lah in dodal: »Občina Bohinj in prebivalci tega območja intenzivno opozarjajo, na nevzdržnost sobivanja v  TNP.«