NSi pogojno za začetek postopka vpisa pravice do pitne vode v ustavo

DELI:
12.07.2016, NSi

JH_Seja_DZ_junij_2016_Jozef_HorvatDržavni zbor je julijsko sejo začel z razpravo o spremembi ustave, v kateri bi dostop do pitne vode uredili kot temeljno ustavno pravico ter določili, da se oskrba s pitno vodo izvaja kot nedobičkonosna javna služba.

“Pravica dostopa do pitne vode je stvar normalne države. Zapis v ustavo ne škodi, ni pa nujno potreben,” je v DZ dejal podpredsednik NSi Jožef. Besedilo, da ima vsak pravico do pitne vode, je všečno besedilo, ki ima pomembne zakonske posledice, je opozoril in dodal, da ostaja odprtih več vprašanj.

“Zapis pravice do pitne vode v Ustavo je sicer možen, zato ni pravnih ovir. Ob tem pa je treba opozoriti, da že zgolj zapis pravice v Ustavo, torej zgolj besedilo vsakdo ima pravico do pitne vode, potegne za seboj pomembne pravne posledice, saj všečna določba nima zgolj programske narave. Teh posledic se moramo prav mi zakonodajalci v polni meri zavedati. Sprašujemo se, ali je osnovni namen spremembe, spremembe Ustave, v celoti preprečiti zasebnim gospodarskim subjektom, še posebej tujim, pridobitev koncesije za oskrbo prebivalstva s pitno vodo in z vodo za oskrbo gospodinjstev,” je opozoril podpredsednik NSi Jožef Horvat.

“Naj povem, da poslanci Nove Slovenije podpiramo predlog sklepa, da se začne postopek za spremembo ustave. Vendar bi tu že takoj želel nakazati smer, torej, v kateri smeri bi eventualna sprememba ustave sploh naj potekala. Prvič bi zapisali, da ima vsakdo pravico do pitne vode. In morda še, če je potrebno, da so naravni vodni viri naravno vodno javno dobro v upravljanju države, tiste države, katere definicijo sem povedal na začetku svoje razprave. Dejstvo je, da členi ustave morajo biti kratki in razumljivi vsem, vsem državljankam in državljanom te države, saj je ustava namenjena državljanom,” je na seji DZ še dejal podpredsednik NSi Jožef Horvat.

Posnetek izjave podpredsednika NSi Jožefa Horvata na uradnem Facebook profilu NSi si lahko pogledate TUKAJ.