NSi opozorila na vedno hujšo škodo, ki jo v kmetijstvu povzroča divjad

DELI:
08.12.2016, NSi
Fotografija: Državni zbor/Žejavec

Fotografija: Državni zbor/Žejavec

Zaradi škode, ki jo v vedno večjem obsegu na kmetijskih površinah povzroča divjad, je poslanska skupina NSi sklicala nujno sejo parlamentarnega odbora za kmetijstvo. Kot je pojasnila poslanka NSi Iva Dimic, se je na poslansko skupino obrnilo večje število kmetov, ki so navedli, da se je divjad tako namnožila, da omejuje možnost kmetovanja.

»Danes kmetje po vsej Sloveniji niso več v stanju pridelati primernega pridelka v kolikor površin nimajo zaščitenih s posebnimi ograjami. Škode niso le na obdelovalnih površinah, temveč tudi v gozdovih. Kmetje od Pohorja do Tolminskega, od Snežniških do Kočevskih gozdov ter do Prekmurja že leta opozarjajo na škode. Te škode niso enoletne, ampak so v gozdu dvajset in tudi trideset let, na obdelovalnih površinah pa vsakoletne,« je uvodoma problematiko predstavila poslanka Dimiceva in dodala: »Skrajni čas, da se ignoranca pristojnih konča.«.

»Tudi na drugem koncu Slovenije, kjer je na enak problem opozorila Civilna iniciativa za ukinitev LPN Kompas Peskovci, se problemov ne rešuje. Prav v Novi Sloveniji smo tej iniciativi prisluhnili že pred letom in pol in vložili zahtevo za sklic nujne seje o tamkajšnji problematiki. Po vseh ustnih zagotovilih ministra ter ostalih odgovornih, se ni spremenilo čisto nič. Rezultat vseh prizadevanj je ničen,« je bila kritična Dimiceva.

Poslanka NSi je še navedla, da se odškodnine za povzročeno škodo iz leta v leto zmanjšujejo, prav tako pa se pristojne institucije ne odzivajo pravočasno pri določanju kvote za odstrel divjadi. Več predstavnikov nevladnih organizacij pa je na odboru izpostavilo, da prihaja do veliki razkorakov med ocenami škode različnih cenilcev, ti pa njihovih besedah niti ne poznajo področja, ki ga opravljajo. Prav tako po njihovih besedah nikjer niso določene višine škode.

Predstavnik civilne iniciative kmetov iz Pivke, Postojne in Ilirske Bistrice Rudi Dimic je dejal, da je kmetom prekipelo, saj obljube pristojnih o ureditvi področja poslušajo že 15 let, rezultatov pa ni. Kot je poudaril, imajo kmetje vsak dan večje potrebe po tem, da gradijo močnejše in večje ograje, ki pa stanejo veliko denarja. »Mi nismo proti zverem niti proti divjadi, a smo imeli pred 20 leti teren, ki je škodo lahko prenesel, danes pa je ne več,« je še pojasnil.

NSi je na odboru v sprejem predlagala naslednje sklepe:

Odbor za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se je seznanil s stanjem škode po divjadi in zvereh v kmetijstvu.

Odbor za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano poziva Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, da nemudoma uresniči sprejete sklepe Odbora DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano glede LPN Kompas Peskovci in v roku enega meseca o ukrepih obvesti Državni zbor RS.

Odbor za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano poziva Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, da v roku enega meseca organizira javni posvet z vsemi zainteresiranimi deležniki na temo škode v kmetijstvu po divjadi in zvereh, na katerih se bodo dogovorili primerni ukrepi za odpravo posledic ter primerno odškodnino oškodovancem.

Odbor za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano poziva Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, da pri pripravi zakona o ugotavljanju katastrskega dohodka upošteva zahteve Civilne iniciative občin Ilirska Bistrica, Pivka in Postojna.