Novi nadzorniki NLB so veliko tveganje, vlada pa še kar molči

DELI:
16.03.2016, NSi
6G3A7339

Vir: Državni zbor/Žejavec

DZ se je včeraj po sedmih urah razprave o upravljanju državnega premoženja, ki so jo zahtevale poslanske skupine SDS, NSi in NP, razšel brez sklepov, ker jih je koalicija zavrnila na pristojnem parlamentarnem odboru.

V NSi menimo, da obstaja veliko tveganje, da so novi nadzorniki NLB soodgovorni za položaj v največji slovenski banki, ki jo je država sanirala s tremi milijardami evrov. Poleg tega naj bi nekateri ne izpolnjevali kriterijev za ta položaj.

“Postopki imenovanja nadzornikov Nove Ljubljanske banke bi lahko bili, vsaj deloma, pojasnjeni s predstavitvijo zapisnika seje kadrovske komisije Slovenskega državnega holdinga, kar smo Krščanski demokrati predlagali že na seji Odbora za finance in monetarno politiko. Na žalost odgovorni niso izkoristili te priložnosti, kar še dodatno meče senco na postopek izbora novih nadzornikov Nove Ljubljanske banke,” je v DZ dejal podpredsednik NSi Jožef Horvat.

Podpredsednik NSi je zato napovedal pripravo zakonske rešitve, s katero bi se ljudem, ki so sodelovali pri odobravanju slabih kreditov, onemogočilo ponovno zasedbo odgovornih funkcij v slovenskem bančnem sistemu.

V NSi nas je tudi zanimalo, zakaj se je vlada odločila za prenos 42 milijonov evrov terjatev do Save iz Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) na SDH, prav tako se jim ne zdi gospodarna in transparentna odločitev o pripojitvi Probanke in Factor banke k DUTB. Horvat je menil, da se je s tem morda prikrilo oškodovanje državnega premoženja.

“V vladi očitno mislijo, da, če bodo mižali, problema pač ne bo. Zelo zgovorna je tudi pasivnost finančnega ministra, dr. Mramorja, čigar moč je afera z dodatki za stalno pripravljenost očitno zelo oslabila. Kot kaže je moralno bankrotiral in ni sposoben udariti po mizi in preprečiti takšnega kadrovanja. Nova Slovenija bo v zvezi s tem predlagala tudi spremembe ustrezne zakonodaje, kjer bi ljudem, ki so sodelovali pri odobravanju slabih kreditov, onemogočili ponovno zasedbo odgovornih funkcij v slovenskem bančnem sistemu,” je v DZ še dejal Horvat.

Vodja PS NSi mag. Matej Tonin je ob tem spomnil, da je pretekla praksa pri upravljanju z državnim premoženjem pokazala, da država ni najboljši upravljavec. “Ne mislim se sprenevedati. Vsako politiko, tako levo kot tudi desno, so vedno srbeli prsti, da je na takšen ali drugačen način posegala v upravljanje državnih podjetij. Nekomu se zdi to normalno, a meni se to ne zdi normalno in mislim, da tovrstni posegi v upravljanje državnih podjetij, tovrstni politični posegi v upravljanje državnega premoženja, povzročajo tem podjetjem predvsem škodo,” je dejal Tonin.

“Zakaj škodo? Ker so tovrstne politične intervencije v državnih podjetjih vedno ali pa zelo velikokrat neracionalne in negospodarne, ker se intervinira zaradi tega, da se določene posle zagotovi krogom, ki so blizu določeni politični opciji, ne pa zato, da bi se podjetjem pomagalo, da bi boljše delovala in tudi ustvarjala nova delovna meta,” je v DZ še dejal Tonin.

Poslanec NSi Jernej Vrtovec pa se je vprašal, kako naj ljudje zaupajo novim nadzornikom NLB, ki so že trikrat spravili na kolena največjo slovensko banko. “Kako naj zaupamo lisici, da ne bo še tretjič prišla po kokoši v naš kokošnjak? Jaz takšni ljudem ne zaupam,” je bil jasen Vrtovec.

Kadrovska komisija naj bi po njegovih besedah enega izmed članov nadzornega sveta Nove Ljubljanske banke celo ocenila negativno, ker naj ne bi izpolnjeval pogojev. “Prvi pogoj – znanje tujega jezika, angleščine. Drugi pogoj, bil je nekoč odgovoren v podružnici NLB v Črni gori, kjer je tudi nastajala velika luknja,” je poudaril poslanec NSi.

Dodal je še: “Ne razumem vlade, zakaj s svojim molkom podpira tovrstna početja. Gre za odpiranje nove bančne luknje, ki se kaže, kajti tisti, ki je nekoč že sodeloval, soustvarjal, bil soudeležen v bančnem sistemu in je botroval nastanku bančne luknje, ki smo jo sanirali, po mojem trdnem prepričanju ne bi smel več zasedati odgovornih položajih.”