NSi je nadgradila gospodarski program za razvojni preboj Slovenije

DELI:
18.04.2017, NSi

Ob robu že 7. posveta gospodarstva je jasno, da je NSi edina slovenska politična stranka, ki ima jasno vizijo in konkretne rešitve za nov gospodarski preboj, ki ga Slovenija nujno potrebuje. Številni ugledni gospodarstveniki in podjetniki so že v prejšnjih letih ocenili, da ima NSi najboljši gospodarski program. A v NSi ne mirujemo in smo včeraj predstavili že nadgradnjo obstoječega gospodarskega sistema, ki stoji na konkretnih rešitvah za gospodarstvo.

Nad ključne izzive z vrsto reform

NSi v novem gospodarskem programu 2.0 med ključne izzive uvršča nespodbudno poslovno okolje, visok javni dolg in negativne demografske trende. Na področju poslovnega okolja zadeve v Sloveniji dnevno spreminjajo, državo pesti visok javni dolg, sooča pa se tudi z negativni demografski trendi – smo namreč starajoča družba, rodnost pa je pod povprečjem EU.

Na te izzive bomo odgovorili z vrsto predlogov reform, delovne zakonodaje, javne uprave, pokojninskega sistema in zdravstva. Na področju poslovnega okolja bomo poskrbeli za davčno reformo in reformo gradbene zakonodaje, na področju javnega dolga reformo delovne zakonodaje in javne uprave, na področje demografskih trendov pa pokojninsko reformo, zdravstveno reformo in reformo družinske politike.

Matej Tonin: Dodajamo konkretne predloge za ključne izzive

“Gospodarski program ostaja na socialno tržnem gospodarstvu, nato pa dajemo celosten pogled na situacijo v družbi in tudi rešitve,” je poudaril vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin in dodal: “NSi ima najboljši gospodarski program, ki ga bomo sedaj osvežili. Dodajamo konkretne predloge za ključne izzive, ki so pred Slovenijo.”

Vodja poslanske skupine NSi se je dotaknil tudi trenutnega stanja v državi. Največje breme v naši državi nosi realni sektor. V obdobju najhujše gospodarske krize, od leta 2008 do 2012, se je masa plač v zasebnem sektorju znižala za odstotek, medtem ko se je v javnem sektorju zvišala za 14 odstotkov.

Število zaposlenih se je v zasebnem sektorju znižalo za 12 odstotkov, v javnem pa povečalo za tri odstotke. Javni sektor je od začetka krize dodal 15.000 zaposlenih, medtem ko je zasebni sektor izgubil 60.000 delovnih mest, je nanizal Tonin. “Glavni krivec je vlada Mira Cerarja, ki da je dodatno obremenila gospodarstvo, da je na drugi strani dodatno povečala javne izdatke,” je poudaril Tonin.

Marie Luise Dött: Podjetnikom pustite svobodo

Predsednik gospodarskega kluba NSi Pavel Reberc je povedal, da je NSi sposobna ustvariti bolj stimulativno okolje in s tem trende razvitega sveta. Politika Cerarjeve vlade po njegovi oceni vodi v dodatno zadolževanje in omejevanje svobodne podjetniške pobude.

Ena izmed govornic na gospodarskem posvetu NSi je bila tudi nemška poslanka in predsednica nemškega združenja katoliških podjetnikov Marie Luise Dött. Ocenila je, da ima Slovenija osnovo, na kateri lahko gradi, zdajšnja vlada pa da je preveč obremenjena s tem, da je treba za vse ustvariti posebne zakone. “Podjetnikom pustite svobodo. Slovenija ima potencial rakete, a tega zaenkrat ni videti,” je povedala.

S tem se je strinjal tudi odgovorni partner družbe Deloitte za jadransko regijo Yuri Sidorovich, a problem vidi v tem, ker nimamo vizije za gospodarstvo. Slovenija je po njegovem mnenju država paradoksov. “Gospodarski program NSi je najboljši, paradoks pa je, da NSi-ja ni v vladi,” je poudaril.

Izvršna direktorica Združenja Manager Sonja Šmuc je medtem ocenila, da je Slovenija na marsikaterem področju na zelo dobrem in zavidljivem mestu, a da je največji problem sistem. “Blaginja se je povečala, a občutka tega ni. Ovire si postavljamo sami,” je dejala Šmucova, ki je opozorila tudi na dejstvo, da si v Sloveniji, poleg svobode, žal še nismo uspeli privzgojiti odgovornosti in je pogosto tudi ne znamo prevzeti, ko gredo stvari v napačno smer.

Matej Kovač: Gospodarska svoboda nam je tlakovala pot v blaginjo

Direktor IUS Software Croatia Matej Kovač je v razpravi opozoril, da relativno majhen delež Slovencev meni, da demokratična država potrebuje tudi veliko gospodarske svobode in konkurence. Vseeno pa je na drugi strani spomnil je, da je Slovenija prav v zadnjih 25. letih samostojnosti, ko je vzpostavila tržno  gospodarstvo, naredila največji korak v svoji blaginji. Zavzel se je tudi za pokojninsko reformo in uvedbo virtualnih pokojninskih računov, kjer bi lahko zaposleni že tekom zaposlitve lahko spremljali, kakšno pokojnino lahko pričakujejo.

V ŽIVO: Gospodarski program NSi 2.0

Objavil/a NSi dne Torek, 18. april 2017