NSi na izredni seji DZ glasovala za protokol o pristopu Črne gore v Nato

DELI:
08.06.2016, NSi

slovenija 09.07.2015, Jozef Horvat, poslanec, NSi, foto: Anze PetkovsekDržavni zbor je na izredni seji z veliko večino ratificiral protokol o pristopu Črne gore k zvezi Nato. Za zakon o ratifikaciji protokola je glasovalo 73 poslancev, trije so bili proti. Slovenija je dokument ratificirala kot druga od 28 držav članic zavezništva, prva ga je v torek Islandija.

“Nova Slovenija – krščanski demokrati podpira in bo danes na dan slovenskega državnega praznika glasovala za Predlog zakona o ratifikaciji protokola o pristopu Črne gore k severnoatlantski pogodbi. V Natu smo države, v Natu smo ljudje, ki nas povezujejo in družijo skupne vrednote kot so na primer mir, demokracija, vladavina prava,” je v stališču poslanske skupine NSi dejal podpredsednik NSi in predsednik OZP Jožef Horvat.

“V Novi Sloveniji razumemo, da je današnja ratifikacija protokola o pristopu Črne gore k severnoatlantski pogodbi en majhen korak k uresničevanju 2. člena Majniške deklaracije. 20. junija 2006 smo v tem državnem zboru sprejeli sklep, ki se glasi: Republika Slovenija prizna Republiko Črno goro kot neodvisno in suvereno državo. Takrat je bila Nova Slovenija vladna stranka. Ob tej priliki Črni gori čestitamo ob desetletnici njene samostojne in suverene poti,” je še poudaril Horvat.

“Lani julija je Državni zbor sprejel deklaracijo o zunanji politiki Republike Slovenije. Ta pravzaprav temelji tudi na odločitvah državljank in državljanov Republike Slovenije na referendumskih odločitvah, mislim na referendum marec 2003, ko je na volišče prišlo približno milijon volivcev in približno dve tretjini volivcev se je odločilo za članstvo Republike Slovenije v Zvezi Nato. In prav v omenjeni deklaraciji smo zapisali, da članstvo Republike Slovenije v Zvezi Nato predstavlja naš osnovni, naš temeljni varnostni okvir,” je pojasnil podpredsednik NSi.

Jožef Horvat je še dodal: “Prijateljski Črni gori v imenu Nove Slovenije želim dobro in uspešno prihodnost. Želimo si poglobljenega sodelovanja med državama na vseh ravneh, politični, gospodarski, kulturni, znanstveni in drugih.”