NSi na delovnem obisku v Kamniško-domžalski regiji

DELI:
14.03.2017, NSi

Vodstvo NSi je včeraj na delovnem obisku Kamniško-domžalske regije obiskalo nekaj podjetij in obrtnikov, kjer se je lahko iz prve roke prepričalo o gospodarskem potencialu te regije, člani vodstva na čelu s predsednico NSi Ljudmilo Novak pa so se seznanili tudi z najbolj perečimi problemi iz te regije.

Delovni obisk smo pričeli na kmetiji Pokovec v vasi Zagorica pri Dolskem, kjer stoji rojstna hiša barona Jurija Vege. Gospodar hiše je predstavil spominsko sobo oz. muzej, ki je posvečen Juriju Vegi in opozoril na nelogično namero župana občine Dol pri Ljubljani, ki želi muzej v Zagorici ukiniti in ga preseliti v Dol pri Ljubljani. Sledil je obisk Zavoda usmiljenk – Doma svete Katarine v Mengšu, ki je pravzaprav zasebni dom za starejše. Lahko smo se na lastne oči prepričali, da zelo dobro skrbijo za svoje varovanke in da njihovo zadovoljstvo zaposlenim pomeni največ.

Pred delovnim kosilom z župani občin, ki spadajo v Kamniško-domžalsko regijo smo v Želodniku obiskali podjetje Roltek d.o.o., ki proizvaja različne rolete in rolo vrata ter Pečarstvo Avbelj v Lukovici, kjer se še vedno na tradicionalen način peče opeka in izdeluje različne druge pečarske izdelke.

Popoldanski del obiska se je pričel v Podborštu pri Komendi v Lončarjevem zasebnem muzeju, kjer si z veliko mero lastnega truda in iznajdljivosti prizadevajo za ohranitev slovenske kulturne in podeželske dediščine.

Sledila sta obiska dveh prepoznavnih hitrorastočih podjetij v Kamniku – podjetja Nektar Natura in Iskra Mehanizmi. Kot so povedali v podjetjih se s svojimi proizvodi vključujejo na svetovne trge in poskušajo konkurenco premagati z lastnimi inovacijami in razvojem. Kot so izpostavili vodilni v podjetjih je v Sloveniji pogosto problem pridobivanje infrastrukturnih soglasij za širjenje proizvodnje oz. dograditev proizvodnih prostorov, dodatno težavo pri konkuriranju na svetovnem trgu pa predstavljajo tudi previsoki davki. Zadnja postaja obiska je bil KIKštarter, kjer v prostorih nekdanje smodnišnice mladim ponujajo možnost, da se spoznajo s samostojnim podjetništvom in ureničijo svoje poslovne ideje. KIK Štarter nudi tudi redna izobraževanja in predstavitve dobrih praks ter stimulativno okolje, vpeto med industrijsko dediščino in kulturno središče Kamnika.

Na težave visokih davkov, počasne birokracije pri umeščanju objektov v prostor in nestimulatvno poslovno okolje so opozorili tudi poslanci NSi, ki so v večernem pogovoru izpostavili, da Kamniško-domžalska regija ponuja velik gospodarski potencial, ki pa še zdaleč ni izkoriščen kot bi lahko bil. Opozorjeni smo bili tudi na gluha ušesa pristojnih ministrov in počasnost državnih uradnikov – predvsem v primerih, ko gre za reševanje težav povezanih z infrastrukturo in okoljem.  Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin je poleg tega izpostavil problem nizke rodnosti ter staranja prebivalstva in zbranim pojasnil, da je prav zaradi tega NSi v paralamentarno proceduro vložila paket ukrepov za podporo družinam, poleg tega pa je v pripravi tudi nekaj ukrepov, ki bodo znižali davke.

Celotno fotogalerijo z obiska si lahko ogledate TUKAJ.