NSi kot rešitev za slovenske delovne migrante ponuja dvig splošne davčne olajšave

DELI:
11.04.2016, NSi

JHorvat_DZ_2015_PPK_TES6Poslanec NSi Jožef Horvat je na seji parlamentarnega odbora za finance predstavil rešitev za vprašanje slovenskih delovnih migrantov. Izrazil je svoje polno razumevanje za zapletenost tega vprašanja in za zahtevnost situacije, v kateri so se znašli delovni migranti. Poslanec Horvat je poudaril, da na to vprašanje gleda še posebej čustveno, saj prihaja iz okolja, kjer je bila uradna registrirana stopnja brezposelnosti v lanskem letu 18,9 odstotka.

»Jedro problema sta davčni zakonodaji obeh držav, natančneje dohodninski zakonodaji v Avstriji in v Sloveniji. Težava je v tem, da je v Avstriji letni zaslužek do približno 11 tisoč evrov neobdavčen. Lahko bi tudi rekli, da v Avstriji splošna olajšava znaša 11 tisoč evrov. Problem pa je v tem, da slovenski rezident lahko zasluži bistveno manj kot pa avstrijski rezident. Za enako delo in za enako pridnost,« je dejal poslanec Horvat in spomnil, da je Slovenija zaradi take davčne ureditve tudi bistveno manj konkurenčna. »Države morajo vzpostaviti takšno davčno okolje, da bo to zanimivo za investitorje,« je še pojasnil podpredsednik NSi.

Poslanec Jožef Horvat vidi rešitev omenjenega problema v spremembi dohodninske zakonodaje, ki ne bi šla v smer izjem, ampak bi pomenila višjo splošno davčno olajšavo za vse. Tako bi hitro in enostavno rešili ta problem. »Če se je našlo 200 milijonov za gospoda Štruklja, potem ni vrag, da se ne bi našlo, sredstva tudi za višjo splošno olajšavo, ki bi med drugim pokrila tudi težavo delovnih migrantov« je še povedal Horvat.