NSi in podmladek MSi z novelo zakona o odvetništvu nad monopol Odvetniške zbornice Slovenije

DELI:
28.04.2016, NSi

Federico_MSiPoslanska skupina NSi je danes v parlamentarno proceduro vložila novelo zakona o odvetništvu, ki jo je pripravila Mlada Slovenija (MSi), podmladek NSi. NSi in MSi z novelo zakona želita izboljšati možnosti mladih pravnikov pri začetku njihove odvetniške kariere. S predlogom bi vpisnino v imenik omejili na znesek povprečne bruto plače.

“V Mladi Sloveniji – podmladku NSi smo pripravili zakonski ukrep proti zatiranju konkurence na področju odvetništva. Odvetniška zbornica Slovenije je namreč s povišanjem vpisnine na 9.000 evrov za mlade pravnike ustvarila nepotrebno prepreko na njihovi poklicni poti. Takšen znesek je za mladega pravnika v tej fazi razvoja previsoko breme,” sta na novinarski konferenci poudarila predsednik MSi Federico V. Potočnik in podpredsednik MSi Matej Hrast. “Očitno želijo nekateri v Odvetniški zbornici preprečiti vstop mladih pravnikov v odvetniški poklic, podaljšati podrejen status odvetniških kandidatov in povečati svoj monopol,” sta še dodala.

“V Mladi Sloveniji se zavzemamo za vzpostavitev okolja, ki bo mladim omogočalo razvoj in uresničitev lastnih sposobnosti. Poteze Odvetniške zbornice gredo v nasprotno smer. Zato smo v MSi pripravili spremembo Zakona o odvetništvu, v kateri omejujemo višino vpisnine na največ eno povprečno mesečno bruto plačo v Republiki Sloveniji. Predlog zakona smo posredovali poslanski skupini NSi, ki ga je s prvopodpisanim vodjo PS NSi mag. Matejem Toninom že vložila v zakonodajni postopek,” je še poudaril podpredsednik MSi Matej Hrast in dodal, da je podporo noveli zakona dal tudi predsednik strokovnega odbora za pravosodje pri NSi dr. Janez Pogorelec.

“Glede na to, da zakon zasleduje tako cilje pomoči pravnikom s šibkejšim finančnim zaledjem kot tudi cilje odpiranja konkurence, pričakujemo podporo tako levih kot desnih poslanskih skupin,” pa je na novinarski konferenci poudaril predsednik MSi Federico V. Potočnik.