NSi in OZS skupaj za boljše pogoje slovenskega gospodarstva 

DELI:
22.02.2017, NSi

»Poslanska skupina NSi bo še naprej sodelovala z OZS pri prizadevanju za boljše pogoje slovenskega gospodarstva,« je v izjavi za javnost po srečanju vodstev NSi in Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije dejal vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin.

Današnje srečanje vodstev NSi in OZS je bilo namenjeno predvsem predstavitvi stališč glede oblikovanja novih gospodarskih ukrepov in tudi zakonov, ki so trenutno v parlamentarni proceduri. »Dogovorili smo se, da bomo z OZS še naprej sodelovali in bomo pri aktualnih zadevah, ki jih obravnavamo v Državnem zboru, prisluhnili njihovim argumentom. V letu 2017 bomo v NSi ponovno poskušali, da bi bil sprejet zakon o dvojnem statusu upokojencev, ki bi prinesel to spremembo, da bi upokojenci lahko prejemali polno pokojnino in hkrati npr. odprli S.P. in delali naprej. Danes to žal ni možno,« je pojasnil Tonin in napovedal tudi vložitev zakona o regresnih zahtevkih, s čimer bi bolj pravično uredili področje zahtevkov, ki jih od obrtnikov v primeru delovnih nesreč terja Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Matej Tonin je napovedal tudi vložitev sprememb zakona o delovnih razmerjih, in sicer v delu, ki se nanaša na bolniško odsotnost. V NSi bomo predlagali, da bi delodajalci krili zgolj prvih 15 zaporednih dni bolniškega staleža, in ne več 30 dni kot doslej. To pomeni, da bi strošek po 15. dnevu odpadel za ZZZS.

Branko Meh: Zahvaljujem se NSi za izboljšano zakonodajo na področju obrti in podjetništva

Branko Meh je v izjavi za javnost dejal, da se zahvaljuje NSi za opravljeno dobro delo na področju zakonodaje, ki želi biti obrtnikom in podjetnikom bolj naklonjena. Potrdil je dobro sodelovanje z NSi in izrazil pričakovanje, da bo imel Državni zbor ob vloženih zakonih NSi več posluha za potrebe malega gospodarstva.

Predsednik OZS Branko Meh je na drugi strani izpostavil, da so obrtniki nezadovoljni s trenutno zakonodajo, saj ocenjujejo, da zavira razvoj slovenskega gospodarstva. Ob tej priložnosti je vlado tudi pozval k umiku predlagane zdravstvene reforme. Prepričan je, da ni v prid slovenskim državljanom.