NSi in MSi z novelo zakona o odvetništvu uspešno na pomoč mladim in povezala koalicijo ter opozicijo

DELI:
03.06.2016, NSi

slovenija 09.07.2015, poslanci, poslanska skupina, DZ, drzavni zbor, NSi, foto: Anze PetkovsekNovela Zakona o odvetništvu, ki jo je pripravil podmladek NSi Mlada Slovenija, je bila na odboru za pravosodje soglasno podprta. Poslanci so enotno podprli prizadevanja Nove Slovenije – krščanskih demokratov, da je treba mladim pravnikom pri vstopu v odvetniški poklic pomagati. Novela NSi tako omejuje monopol Odvetniške zbornice Slovenije.

Če bo novela dokončno potrjena, bo vpisnina v imenik znova 2500 evrov in bo veljala dokler odvetniška zbornica v statut ne bo vpisala nove vpisnine, vlada pa bo statut potrdila.

“Nedavno povišanje vpisnine v imenik odvetnikov s strani Odvetniške zbornice Slovenije je bilo v nasprotju z načeli pomoči mladim,” je na odboru dejala podpredsednica NSi Iva Dimic. Kot je še poudarila, vpisnine v imenik odvetnikov otežujejo mladim odvetnikom pri vstopu na željeni trg dela. “Čeprav je Odvetniška zbornica Slovenije zdaj znižala vpisnino na tri tisoč evrov, pa še vedno menimo, da bi bilo bolje, če bi višina vpisnine znašala povprečno bruto plačo,” je še dejala Iva Dimic.

Na očitek, da novela NSi posega v ustavo, je Dimičeva odgovorila: “Mnenje Zakonodajno-pravne službe eksplicitno pravi, da naš predlog zakona ne posega v ustavo.”

Podpredsednica NSi je še pojasnila, da NSi z novelo zakona ne želi vplivati ali posegati v samostojnost odvetniškega poklica. “Želimo pa mladim omogočiti, da lažje vstopijo na ta trg dela.”

V NSi smo zadovoljni, da je novela zakona povezala tako koalicijo kot opozicijo, in da se je na pobudo Nove Slovenije – krščanskih demokratov poiskala rešitev, ki je sprejemljiva za vse politične stranke. S tem predlogom NSi je bil v slovenskem parlamentu narejen majhen korak proti bolj normalni Sloveniji. Poslanci Državnega zbora bodo predlog zakona obravnavali še na junijski redni seji.

Več o razlogih za vložitev novele in o njeni vsebini si lahko preberete TUKAJ.