NSi dosegla spremembo, ki podaljšuje rok za denarno nadomestilo lastnikom zemljišč, na katerih je žičnata ograja

DELITE TA
PRISPEVEK
23.11.2017, NSi

Na včerajšnji seji državnega zbora je bil na predlog NSi sprejet predlog novele Zakona o nadzoru državne meje. S spremembami je tako NSi podaljšala vložitev zahteve za nadomestilo vsem, ki imajo zemljišča, preko katerih gre žična ograja na meji.

Veljavni zakon je lastnikom zemljišč, na katerih je država zaradi preprečevanja nedovoljenega prehajanja državne meje postavila žične ograje, omogočal vložitev zahteve za nadomestilo le do 30. 6. 2017. Zato je NSi s prvopodpisanim Matejem Toninom predlagala, da se ta rok podaljša do 31. 3. 2018.

»Mnogi so rok za vložitev zahteve za nadomestilo zamudili. Pri tem ne gre za njihovo odgovornost, saj o roku niso bili primerno in pravočasno obveščeni. Vloga za uveljavljanje nadomestila je bila objavljena le na spletni strani Ministrstva za notranje zadeve in na portalu E-uprava. Nekatere lokalne skupnosti pa so poziv, da tudi same lahko obvestijo upravičence preko lokalnih medijev, prejele komaj nekaj dni pred iztekom roka,« je v včerajšnjem nastopu povedala poslanka NSi Iva Dimic.

Veliko število državljanov, ki so v skladu z zakonom sicer upravičeni do nadomestila, je tako ostalo brez možnosti, da to tudi dejansko dobijo. In to kljub dejstvu, da so sicer izpolnjeni vsi zakonski pogoji, zaradi katerih so do tega nadomestila upravičeni.

Ograja je postavljena v dolžini okoli 160 kilometrov na približno 2 tisoč parcelah, ki so v lasti okoli 2 tisoč lastnikov.