NOVIM DAVKOM ŠE NI KONCA: LUKNJO V ZDRAVSTVENI BLAGAJNI BOMO Z NOVIMI PRISPEVKI ZAKRPALI DAVKOPLAČEVALCI

DELI:
16.10.2023, NSi

»Na področju zdravstva je v našem javnem diskurzu veliko socialnega populizma. Na to opozarjajo strokovnjaki znotraj zdravstva in številni, ki se spoznajo na zdravstveni sistem, pa ne delajo v zdravstvu. Rezultat tega socialnega populizma je žal tudi to, da se je zgodila ena velika prevara državljank in državljanov s preoblikovanjem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezni prispevek,« je v poslanskem vprašanju predsedniku vlade dr. Robertu Golobu dejal vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj.

Do zdaj so državljani na področju zdravstva od te vlade dobili le obvezni zdravstveni prispevek namesto neobveznega dopolnilnega zavarovanja. S tem je vlada poskrbela tudi za 140-milijonsko luknjo na ZZZS. »Zavod za zdravstveno zavarovanje oziroma skupščina predlaga zavodu in vladi, da prispevek poveča za najmanj 10 evrov. Nova ministrica za zdravje pa želi ta dvig preliti v osnovni zdravstveni prispevek vseh zaposlenih oziroma vseh, ki ustvarjajo, ki se preživljajo s svojim delom. Običajne državljanke in državljani bodo kmalu občutili na svojih žepih oziroma v obliki nižjih neto plač, kaj pomeni socialni populizem, ki ga zagovarja ta vlada,« je zbrane opozoril Cigler Kralj.

»Spoštovani predsednik vlade, res mislite, da je dobro, da bodo ljudje plačevali več za to, da bodo dobili manj in ali se strinjate z napovedjo nove ministrice za zdravje, da se dodatno obremeni vse, ki se preživljajo z delom svojih rok,« je zaključil Janez Cigler Kralj.

Odgovor predsednika vlade si preberite TUKAJ.