NLB je na prodajo najbolje pripravljena prav zdaj, ko posluje rekordno

DELI:
01.12.2017, NSi

»NLB posluje odlično, celo rekordno. Če kdaj, je banka na prodajo zagotovo najbolje pripravljena danes,« je na nujni seji o problematiki prodaje največje slovenske banke povedal poslanec NSi Jernej Vrtovec.

Na nujni seji, ki jo je zahtevala NSi, je ministrico vprašal, zakaj banke, kljub dobri kondiciji, ne proda. »Zato vas ministrica sprašujem, kje je težava, da banke ne prodamo v skladu z našo zavezo Evropski komisiji? Zakaj smo k pogajanjem z Evropsko komisijo pristopili šele spomladi?« je vprašal poslanec NSi.

Vlada vedno znova išče razloge proti prodaji

V začetku razprave je opozoril na zaveze, ki jih je glede prodaje NLB Slovenija dala Evropski komisiji.

»Slovenija se je leta 2013 ob reševanju slovenskih bank zavezala, da bo tri četrtine minus eno delnico NLB prodala do konca leta 2017. Do sedaj se je vlada, z več različnimi izgovori, večkrat izmaknila prodaji. Zadnja dva izgovora sta bila »brexit« ter tožbe hrvaških bank,« je povedal in dodal: »Konec leta 2017 se bliža, vlada pa ponovno išče načine, da bi NLB ohranila v državni lasti. Vlada Mira Cerarja očitno želi ohraniti vpliv politike in interesnih skupin v tej banki.«

Vladna ali evropska nezaupnica SDH?

Situacija se je v zadnjih dneh ponovno spremenila, saj je ministrica za finance že štirikrat bila v Bruslju in iskala možnosti za odlog prodaje. Predlagala naj bi tri letni odlog prodaje in upravljavskega zaupnika, ki bi vodil banko.

»Mediji poročajo, da ste v Bruslju predlagali, da bi banko prodali v treh letih, do takrat pa naj bi NLB upravljal upravljavski zaupnik. Ali to pomeni, da je SDH dobil nezaupnico vlade ali da Evropska komisija ne verjame v SDH?« je vprašal poslanec Jernej Vrtovec.

Izpostavil je tudi vprašanje upravljavskega zaupnika, ki bi situacijo v NLB še bolj zapletel. »Poraja se vprašanje ali se vlada zaveda, da bi s takšnim zaupnikom nehala upravljati banko. Če torej pride do takšnega scenarija, kot ste ga predlagali v Bruslju, se sprašujem, kdo bo v čez tri leta prodajal banko?« je vprašal.

Vlado pozivamo, naj se država umakne in banke

NSi je nujno sejo Komisije za nadzor javnih financ zahtevala prav zato, ker se vlada Mira Cerarja izogiba prodaji največje slovenske banke. Zavzemamo se za takojšnjo prodajo NLB. Glavni razlog za prodajo pa ni zaveza Evropski komisiji, ampak dejstvo, da je država neodgovoren lastnik, da želimo preprečiti vpletanje politike v bančništvo ter da NLB predstavlja bankomat za določene interesne skupine.

Zato smo Komisiji za nadzor javnih financ predlagali dva sklepa. Prvi je seznanitev z nameni in načrtom vlade glede postopka prodaje NLB. Drugi pa se nanaša na poziv vladi, naj omenjeni komisiji predstavi načrte v zvezi z NLB, da davkoplačevalcem povrne čim več vloženega denarja in da državo umakne iz upravljanja NLB.