Nižji DDV bi povečal potrošnjo, spodbudil gospodarsko aktivnost in izboljšal pogoje za poslovanje gospodarstva

DELI:
13.12.2017, NSi

»Zmanjšanje obremenitev davka na dodano vrednost bi gotovo povečalo tudi potrošnjo, spodbudilo gospodarsko aktivnost in izboljšalo pogoje za poslovanje gospodarskih subjektov. Le politika, ki ne zaupa svojim državljanom, od njih zahteva plačevanje previsokih davkov, da bi namesto njih s temi sredstvi upravljala,« je bil jasen podpredsednik NSi Jožef Horvat ob razpravi o znižanju DDV in dodal: »Zato je popolnoma jasno, da predlog zakona, ki prinaša povrnitev višine stopnje davka na dodano vrednost na prejšnjo raven, podpiramo.«

Čeprav visok DDV najbolj prizadene najrevnejše, ga levica ne podpira

Slovenija sodi med države z nadpovprečnimi stopnjami davka na dodano vrednost. Tudi zadnje poročilo Svetovnega gospodarskega foruma ocenjuje, da so za poslovno okolje v Sloveniji poleg neučinkovite državne birokracije najtežavnejši faktor prav visoke davčne stopnje.

»Nenavadno je, da leva vladna koalicija ne podpre zmanjšanja stopenj DDV. Gre namreč za davek, ki najbolj prizadene najrevnejše državljane, saj ti največji delež svojega mesečnega dohodka porabijo za potrošnjo izdelkov, ki jih potrebujejo za mesečno preživetje. Potrebno je velikokrat ponavljati, da je davek na dodano vrednost najbolj asocialen davek,« je prepričan Jožef Horvat.

Vlada veliko bolj pogumna, ko gre za jemanje iz proračuna

V nasprotju z zadržanostjo vlade za znižanje davkov lahko vidimo, da je ta veliko bolj pogumna, ko gre za jemanje iz proračuna. Od leta 2016 do 2019 vlada predvideva povečanje proračunskih odhodkov za skoraj 700 milijonov evrov. »Vlada se preslabo zaveda dejstva, da se denar ustvari v gospodarstvu. Sadove rasti BDP in posledično širitve državnega proračuna pod vodstvom obstoječe vlade žanje le odhodkovna stran proračuna. Podjetja, ki skupaj s svojimi zaposlenimi skrbijo za proračunsko širitev zaman čakajo, da bi se svojih bremen vsaj nekoliko razbremenila,« je bil ogorčen podpredsednik NSi.

Gospodarska rast je izjemna, davki pa ostajajo visoki

Poslanec Jernej Vrtovec je spomnil na leto 2013, ko se je vlada Alenke Bratušek odločila za ukrep višanja DDV. »Že takrat smo v NSi opozarjali, da kljub slabi gospodarski situaciji ni utemeljenih razlogov, da se DDV zviša. Ob višjem davku se namreč skrči tudi potrošnja. Danes, ko je gospodarska rast res izjemna, smo glede davkov še vedno zelo konzervativni,« je poudaril Jernej Vrtovec.

Gospodarstvu ne vrnemo nič

Spomnil je na to, kdo je za visoko gospodarsko rast najbolj zaslužen. »Kdo ustvarja dodano vrednost? Gospodarstvo, podjetniki, obrtniki in njihovi zaposleni. Če pogledamo finančno politiko te vlade ali pa zgolj zadnji proračun – ali mi tem ljudem kaj vrnemo? Ali damo gospodarstvu kaj nazaj? Ali zaposlenim v gospodarstvu kaj vrnemo zaradi njihove produktivnosti? Ne. Na drugi strani je iz proračuna jasno vidno, da se večajo odhodki, več je zaposlenih v javni upravi, trošimo pa kolikor se da,« je pokazal na absurdnost delovanja vlade.

»Tukaj ne razumem zlasti stranke Desus. Kako upokojencem ne privošči tega, da bi lahko kaj privarčevali? S tem zakonom, ki je danes pred nami, bi za slovenske upokojence naredili mnogo več, kot pa na primer s tem, ko bodo zaradi nekega ukrepa dobili dva evra na mesec več,« je pojasnil poslanec NSi.