Ne nasprotujemo dostojnim plačam za javne uslužbence, a želimo razbremeniti tudi gospodarstvo

DELI:
06.10.2016, NSi

horvatVlada je predlog proračuna za prihodnji dve leti pripravila s ciljem spodbujanja gospodarske rasti ter konsolidacije javnih financ s postopnim zniževanjem dolga, sta danes v DZ povedala premier Miro Cerar in finančna ministrica Mateja Vraničar Erman. Čeprav se razmere v javnih financah izboljšujejo, pa politika vlade ostaja razmeroma restriktivna.

Kljub temu pa v NSi predlog proračuna ne podpiramo. Kot je v izjavi za medije poudaril podpredsednik NSi Jožef Horvat, se v predlaganem proračunu drastično povečujejo odhodki, medtem ko prihodki niso realno začrtani. “V NSi ne nasprotujemo dostojnim plačam za medicinske sestre in učiteljice oziroma vzgojiteljice, želimo pa razbremeniti gospodarstvo, saj je prav gospodarstvo tisto, kjer se ustvarja največ dodane vrednosti,” meni podpredsednik NSi Jožef Horvat. Dodal je še: “Potrebno bi bilo končno vzpostaviti boljše poslovno okolje za delovanje gospodarstva. Žal pa bo vlada z višjim davkom na dobiček dodatno obremenila gospodarstvo za kar 108 milijonov evrov.”

Podpredsednik NSi je še izpostavil, da se prihodnje leto zaključuje veljavnost zakona o razvojni podpori Pomurju, za ta zakon pa ni dovolj sredstev. Tudi sredstev za investicije, ki bi morale poganjati razvoj države, je po njegovem mnenju premalo. V NSi bomo v proračunskih razpravah zelo kritični, napoveduje Horvat, ki še ugotavlja, da se tudi iz proračuna pozna, da “se približujejo volitve”.