Nov uspeh NSi: Podaljšan rok za denarno nadomestilo vsem, ki jim dostop do zemljišč otežuje žična ograja na meji

DELI:
26.10.2017, NSi

Na včerajšnji seji Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je bil na predlog NSi soglasno sprejet predlog novele Zakona o nadzoru državne meje. S spremembami je tako NSi podaljšala vložitev zahteve za nadomestilo vsem, ki imajo zemljišča preko katerih gre žična ograja na meji.

Veljavni zakon je lastnikom zemljišč, na katerih je država zaradi preprečevanja nedovoljenega prehajanja državne meje, postavila žične ograje, omogočal vložitev zahteve za nadomestilo le do 30.6.2017. Zato je NSi s prvopodpisanim Matejem Toninom predlagala, da se ta rok podaljša do 31.3.2018.

Mnogi so rok za vložitev zahteve za nadomestilo zamudili. Pri tem ne gre za njihovo odgovornost, saj o roku niso bili primerno in pravočasno obveščeni. Vloga za uveljavljanje nadomestila je bila objavljena le na spletni strani Ministrstva za notranje zadeve in na portalu E-uprava. Nekatere lokalne skupnosti pa so poziv, da tudi same lahko obvestijo upravičence preko lokalnih medijev, prejele komaj nekaj dni pred iztekom roka.

Veliko število državljanov, ki so v skladu z zakonom sicer upravičeni do nadomestila,  je tako ostalo brez možnosti, da to tudi dejansko dobijo. In to kljub dejstvu, da so sicer izpolnjeni vsi zakonski pogoji, zaradi katerih so do tega nadomestila upravičeni. Zanimivo je, da je predlogu pritrdila tudi vlada, vsi koalicijski poslanci ter državni svet.