Na okrogli mizi v Ribnici o družini in referendumu, varnosti ter zaupanju

DELITE TA
PRISPEVEK
09.12.2015, NSi

NSI-ribnica_2V petek, 4. decembra, je v Rokodelskem centru v Ribnici potekal pogovor z naslovom »Varnost, družina, zaupanje – novi izzivi prihodnosti«. Gostje omizja so bili predsednica NSi Ljudmila Novak, vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin in pater Andraž Arko.

Pogovor je bil namenjen razpravi o aktualnih političnih in družbenih vprašanjih – referendumu o zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, migracijskih tokovih, ki vedno več ljudi vodijo v Evropo in vrednotah, ki so (bile) temelj evropske unije. Predsednica NSi se je v pogovoru dotaknila predvsem spremenjenega zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, pojasnila razloge, zakaj se v NSi ne strinjamo z zakonom in pozvala k množični udeležbi na referendumu, ki bo 20. decembra.

Tudi pater Andraž Arko je izrazil svoje videnje spreminjanja zakonodaje na področju zakonske zveze in posvaril pred nepremišljenimi in hitrimi spremembami, ki utegnejo močno zamajati pojmovanje zakonske zveze, družine in družbe nasploh. Predsednica NSI je pokomentirala tudi nerešeno vprašanje migrantov, ki po t.i. Balkanski poti iz Sirije preko Turčije prihajajo v Evropo in želijo neovirano naprej v Avstrijo, Nemčijo in Švedsko. Na problem varnosti je opozoril tudi Matej Tonin, ki je posvaril pred nekritičnim spuščanjem migrantov v države Evropske unije. Zavzel se je za bolj ostro kontrolo na mejah in registracijo migrantov preden nadaljujejo pot preko Slovenije. Jasno je, da bo morala na migrantsko vprašanje odgovoriti Evropa kot celota in da je potrebno problem rešiti na izvoru – v Siriji, Afganistanu, Iraku in drugih državah, kjer zaradi vojnih razmer ljudje zapuščajo svoje domove.