Sklep NSi za ureditev financiranja pouka slovenščine v Kanalski dolini soglasno sprejet

DELI:
09.11.2017, NSi

Na nujni seji Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu, ki smo jo v NSi sklicali zaradi ukinitve financiranja pouka slovenščine v vrtcih in osnovnih šolah v Kanalski dolini, so soglasno sprejeli sklep v katerem slovenski vladi oziroma ministrstvu za zunanje zadeve priporoča, da podpre Slovence v Kanalski dolini in da v najkrajšem možnem času diplomatsko ukrepa.

Upamo, da bo to pomagala do sistemske ureditve te problematike v Kanalski družini.

Na problematiko smo že večkrat opozarjali

Predsednica NSi je opozorila, da smo že pred slabimi tremi leti opozorili na zelo zaskrbljujočo sliko za prihodnost slovenskih občin v Furlaniji – Julijski krajini in, kot kaže, smo žal imeli prav. Tako je 250 otrok, ki obiskujejo vrtce in osnovne šole v Kanalski dolini, v novem šolskem letu ostalo brez pouka slovenščine, saj dežela Furlanija – Julijska krajina namreč zaradi ukinitve Gorske skupnosti iz Kanalske Doline, ni dodelila finančnih sredstev za pouk slovenščine.

»V NSi takoj zastrižemo z ušesi, ko gre za kratenje pravic našim zamejcem. Tako že kar nekaj let poznamo problematiko v zvezi s poukom slovenščine v Kanalski dolini, na katero smo že opozarjali. Letos pa je ta prodrla tudi v nacionalne medije,« je opozorila Ljudmila Novak.

Potrebujemo sistemsko ureditev težav

Dodala je potrebno problematika v Kanalski dolini urediti sistemsko in ne samo do naslednjih težav.

»Gre za zelo kompleksno problematiko, ki bi jo morali že pred časom sistemsko urediti. To, da se je problem za zdaj rešil namreč ni dovolj. Za financiranje je po zakonu o zaščiti avtohtone manjšine dolžna poskrbeti Republika Italija, Slovenija lahko le oplemeniti to področje. Slovenska politika bi morala stopiti skupaj s slovenskimi organizacijami v Italiji in rešiti problem v celoti,« je bila jasna predsednica NSi.

Opozorila je na problem, da Slovenska skupnost v Italiji ne more sama rešiti problematike, saj ni zadosti podkovana in nima politične moči, da bi te probleme rešila. Zato mora Republika Slovenija pri tem sodelovati in Slovenski skupnosti pomagati.

Sklep soglasno sprejet

Komisija je na nujni seji soglasno sprejela sklep, ki smo ga predlagali v NSi, v katerem slovenski vladi oziroma ministrstvu za zunanje zadeve priporoča, da podpre Slovence v Kanalski dolini in da v najkrajšem možnem času diplomatsko ukrepa.

V sklepu, za katerega je glasovalo 11 članov komisije in nihče proti, smernice oblikuje urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu skupaj z ministrstvom za zunanje zadeve, ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport in v sodelovanju z avtohtono slovensko narodno skupnostjo v Italiji. Zavzeli so se za sistemsko ureditev izvajanja in financiranja pouka slovenskega jezika v Kanalski dolini.