Minister Klemenčič je odgovoren za z zakonom predpisano organiziranost sodišč

DELI:
12.10.2016, NSi

img_0048Poslanska skupina NSi je v torek v DZ vložila zahtevo za sklic nujnih sej odborov za pravosodje ter za delo, družino, socialne zadeve in invalide. Prvo sejo v NSi zahtevamo zaradi nerazglašenih oporok, drugo pa zaradi problematike prehranske obravnave bolnikov in starostnikov, je v izjavi za medije povedala poslanka NSi Iva Dimic.

Pri zahtevi za sklic nujne seje odbora za pravosodje v NSi ne želimo razpravljati o posameznih konkretnih primerih, ampak izključno o vprašanju subjektivne odgovornosti zaposlenih na sodiščih in o organizaciji dela sodišč, je pojasnila Dimičeva.

“Ljudje dajo oporoko v hrambo sodišču v dobri veri, da so jo zaupali najvišjemu varuhu zakonitosti. Verjamejo, da bo v zapuščinskem postopku njihova oporoka zanesljivo upoštevana,” pravi Dimičeva. Če kje, se tukaj lahko ugotovi subjektivna odgovornost brez zapletenih in dolgotrajnih postopkov. Posledic nerazglašenih oporok po njenem prepričanju ne smejo nositi oškodovani dediči, ampak morajo zanjo odgovarjati tisti, ki so za te napake odgovorni, je dejala.

V NSi po besedah Dimičeve pričakujemo, da se bo nujne seje udeležil tudi pravosodni minister Goran Klemenčič, ker je “odgovoren in najvišji odločitelj za delo sodišč na ministrstvu”. Zato v NSi ministrstvo pozivajo, da nemudoma terja odgovornost. “Navsezadnje bi lahko tudi zaradi tega letele glave,” je opozorila Dimičeva in ministra pozvala, naj predstavi spremembo zakonodaje, ki bo preprečila takšne malomarnosti.

S sklicem nujne seje odbora za delo pa v NSi po njenih besedah želimo opozoriti na problematiko priporočil za prehransko obravnavo bolnikov in starostnikov v domovih za starejše občane. Sejo smo sklicali na pobudo številnih državljanov, ki so nas opozorili na neprimerne razmere v nekaterih domovih za starejše občane.

“Namen seje je odpreti razpravo o primernem nivoju oskrbe starostnikov v domovih za starejše. Ne gre za politično, ampak strokovno vprašanje. Pravzaprav gre za vprašanje dostojanstva, za življenjsko vprašanje,” je poudarila. Strokovnjaki namreč ugotavljajo, da je podhranjenost med zdravimi starostniki na domu redka. Na drugi strani pa dokument ministrstva za zdravje iz leta 2008 opozarja, da je 35 do 85 odstotkov starostnikov v domovih starejših občanov podhranjenih, vzroki za to so različni, je dejala.

Sklic nujne seje odbora za pravosodje si lahko preberete TUKAJ.

Sklic nujne seje odbora za delo, družine in socialne zadeve pa si lahko preberete TUKAJ.