MINISTER JERNEJ VRTOVEC NAPOVEDAL UKREPE ZA ZAJEZITEV PODRAŽITEV ELEKTRIKE

DELI:
28.10.2021, NSi

“Na ravni EU se države članice strinjamo, da je potrebno najbolj ranljive skupine ljudi z različnimi ukrepi zaščititi pred napovedanimi podražitvami električne energije in drugih energentov, “ je poudaril minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Dvig cen energije je bila ključna tema izrednega zasedanja evropskih ministrov za energijo, ki je bil sklican na pobudo slovenskega predsedstva. Pomembno je, da se v tej krizi zavaruje najranljivejše skupine. Potrebni pa so ukrepi tako na nacionalni ravni kot tudi na evropski ravni.

Rešitev so obnovljivi viri in jedrska energija

Minister je poudaril tudi pomen večjega vlaganja v obnovljive virov: “Potrebno je več vlagati v obnovljive vire energije, ki so ključni za gradnjo energetske neodvisnosti Evrope, s tem pa zasledujemo tudi podnebne cilje, ki so si jih zadale države članice. Obnovljivi viri energije so del dolgoročne rešitve in niso del problema. So nujni za zmanjševanje naše energetske odvisnosti. Mnogo držav vidi dolgoročne rešitve tudi v jedrski energiji, saj menimo, da bo skupaj z obnovljivimi viri energije prispevala k dosegi cilja energetske neodvisnosti in podnebnih ciljev,” je pojasnil minister.

Ministrstvo za infrastrukturo je skupaj z vlado že začelo z vrsto ukrepov za umirjanje energetske krize: “Ceno kurilnega olja smo uspeli ohraniti na 6 centov, kar predstavlja maksimalno vrednost trošarine,” in dodal: “Drugi ukrep, o katerem razpravlja vlada, je energetski bon, ki je ukrep za zaščito najranljivejših skupin ljudi. Ogrevanje bo postalo močno dražje in ključno je, da prebivalstvo zaščitimo.”