MINEVA 30 LET ODKAR STA REPUBLIKA SLOVENIJA IN REPUBLIKA ARMENIJA POSTALI SAMOSTOJNI DRŽAVI

DELI:
10.11.2021, NSi

Člani Skupine prijateljstva z Republiko Armenijo pod vodstvom predsednika Andreja Černigoja so s srečanjem obeležili 30. obletnico samostojnosti Republike Slovenije in Republike Armenije.

»Letos obeležujemo pomembno skupno obletnico. Mineva 30 let, odkar sta Republika Slovenija in Republika Armenija v mednarodni skupnosti zaživeli kot samostojni in neodvisni državi. V tem času sta stkali dobre in prijateljske vezi ter sklenili številne dvostranske pogodbene akte. Posebej me je razveselila tudi vest, da se v armenskem parlamentu oblikuje Skupina prijateljstva s Slovenijo in upam, da bodo v čim krajšem možnem času lahko vzpostavljeni stiki med obema skupinama,« je v uvodu srečanja dejal poslanec Andrej Černigoj.

Izpostavil je tudi, da je marca letos v veljavo stopil celovit in okrepljeni sporazum o partnerstvu med Evropsko unijo in Evropsko skupnostjo za atomsko energijo in njunimi državami članicami ter Republiko Armenijo, ki ga je Državni zbor sicer ratificiral že 22. oktobra 2019. »Sporazum nedvomno predstavlja pomemben korak k nadaljnjemu poglabljanju odnosov in krepitvi političnega dialoga, predvsem pa okrepitev sodelovanja na različnih področjih ter izboljšal mobilnost med EU in Armenijo, od česar bodo imeli največjo korist predvsem državljani, v korist katerih se zavzemamo parlamentarci pri svojem poslanstvu.«

Andrej Černigoj je po samem srečanju ocenil tudi, da je sodelovanje med državama dobro, a da je še veliko možnosti za napredek. “Sodelovanje med Slovenijo in Armenijo je dobro, vendar ocenjujem, da še precej pod svojimi zmožnostmi. Menim, da je veliko možnosti za sodelovanje na različnih področjih, med temi zagotovo na področju turizma, trgovine in investicij,” je dejal poslanec NSi.