dr. Milan Sagadin prejel Steletovo nagrado za življenjsko delo

DELI:
08.05.2017, NSi

Letošnji Steletov nagrajenec za življenjsko delo je dr. Milan Sagadin, konservator svetnik iz kranjske enote zavoda za varstvo kulturne dediščine. Dolgoletni član NSi je nagrado prejel za vrhunske dosežke, ki predstavljajo pomemben prispevek k ohranitvi in predstavitvi kulturne dediščine v Sloveniji. Podelitve nagrade se je udeležila tudi predsednica NSi Ljudmila Novak.

“Tri rdeče niti se vlečejo ves čas: prva je Ajdna, druga Kranj in tretja Mali grad v Kamniku,” je dr. Sagadin dejal o vrhuncih v svoji karieri in dodal: “Ajdna je zelo markantna, impresivna točka. Lahko rečem, da smo tam ustvarili pomemben kulturni spomenik. Predvsem zaradi vsebine in obilice vloženega dela sem zelo navezan na Ajdno, poleg tega smo med izvajanjem del dolge tedne tam tudi prebivali.”

Kot je Slovensko konservatorsko društvo zapisalo v utemeljitvi podeljujejo nagrado za življenjsko delo, “uglednemu in aktivnemu strokovnjaku, ki je s svojim izstopajočim strokovnim delom in sodelovanjem ter spoštovanjem visokih etičnih načel zgled za mlajše generacije pri celostnem ohranjanju kulturne dediščine.”

Veliki poznavalec gorenjske dediščine
Dr. Milan Sagadin je leta 1975 diplomiral na ljubljanski filozofski fakulteti in se po diplomi zaposlil na Zavodu za spomeniško varstvo Kranj, kjer kot konservator deluje že štiri desetletja. Najprej se je kalil kot varuh zgodovinske dediščine in dokumentalist, po desetletju dela pa je postal prvi konservator arheolog na Gorenjskem. Pionirsko se je ukvarjal s topografskimi pregledi. Njegovi popisi so bili temelj za vpise v register nepremične dediščine, za zaščito arheoloških ostalin v planskih dokumentih in za valorizacijo za kulturne spomenike.

Njegove arheološke terenske raziskave so se razvile v celostno in inovativno prezentacijo Malega gradu v Kamniku in v unikatno oživitev težko dostopne višinske postojanke Ajdna, kar je bilo nagrajeno s Steletovim priznanjem. S kolegi je za razstavo Pismo brez pisave prejel tudi Valvasorjevo nagrado.

Zelo odmevne in večplastne so bile raziskave območja Kranja. Sagadinova zasluga je, da je mesto na vseh zemljevidih langobardskih naselij in da so S fibule in druge najdbe varno shranjene v muzeju. Vrednost najdb in načine prezentacije je konservator pojasnil v priročnih kulturnih vodnikih in drugih publikacijah. Tudi sicer je dr. Milan Sagadin avtor številnih člankov, v doktoratu Od Karnija do Kranja pa je predstavil širše ozadje svojih dolgoletnih raziskav in se uveljavil med redkimi poznavalci zgodnjega srednjega veka v Sloveniji.

V NSi smo na našega člana dr. Milana Sagadina izjemno ponosni in mu ob prejemu te sijajne nagrade in izjemnih konservatorskih dosežkih iskreno čestitamo.