MEDVRSTNIŠKO NASILJE JE POSTALO RESEN PROBLEM, VLADA PA NIMA REŠITEV

DELI:
11.07.2024, NSi

V številnih šolah se soočajo z zaskrbljujočim problemom medvrstniškega nasilja. Na redni julijski seji Državnega zbora je to tematiko naslovila poslanka NSi Iva Dimic, ki je o tem postavila poslansko vprašanje ministru za izobraževanje dr. Darju Feldi. Dimic je opozorila, da je medvrstniško nasilje postalo resen vzgojni in varnostni problem, ki skrbi ravnatelje, učitelje, učence, strokovne delavce in starše.

Poslanka je izpostavila, da so že aprila lani ravnatelji osnovnih šol in glasbene šole Mestne občine Celje pozvali k spremembam zakonodaje, ki bi šolam omogočile bolj učinkovito vzgojno delovanje in preprečile poseganje staršev v strokovne odločitve zaposlenih. Ravnatelji menijo, da je treba moteče in nasilne učence takoj odstraniti iz šolskega okolja in jih začasno namestiti v vzgojni zavod, ali pa naj jih starši nadzorujejo doma, medtem ko koristijo dopust.

V izjavi so ravnatelji zapisali, da je treba povečati odgovornost staršev, ki bi morali za kršitve svojih otrok materialno in kazensko odgovarjati. Po njihovem mnenju bi sistem moral omogočati takojšnjo začasno odstranitev nasilnih in motečih otrok iz oddelka oziroma šole, saj bi morala biti pravica ostalih učencev do varnega in urejenega okolja ter nemotenega pouka nad pravico nasilnih in motečih učencev, da so v šoli. Rešitev vidijo v ustanovitvi vzgojnega centra, ki bi sprejemal takšne učence in z njimi bi se nato ukvarjal posebej usposobljen tim strokovnjakov. Po določenem obdobju oziroma po izboljšanem vedenju bi se posameznik lahko vrnil v šolsko okolje.

Ravnateljica Strokovnega centra Planina, Leonida Zalokar, je poziv celjskih ravnateljev podprla in poudarila, da na pojav terapevtsko neodzivnih otrok, ki so nasilni in ogrožajoči, opozarjajo že najmanj od leta 2010. Šolam ni odvzeta le vzgojna moč, ampak tudi avtonomija, kar onemogoča učinkovito ukrepanje.

Poslanka Dimic je zaključila z vprašanjem, kako minister Felda namerava reševati problem motečih in nasilnih učencev, pri katerih noben šolski ukrep ne zaleže, ter ali bo prisluhnil ravnateljem in zakonsko omogočil začasen umik nasilnega učenca iz razreda.

Odgovor ministra je dostopen TUKAJ.