Matej Tonin: Zoper omrežja, ki obvladujejo državo, bi moral v prvi vrsti ukrepati Miro Cerar

DELI:
23.09.2016, NSi

Tonin_Matej_NK2V včerajšnjem pogovoru z opozicijo na RTV Slovenija je barve NSi zastopal Matej Tonin, ki se je odločno zavzel za nižje davke in dajatve, čim prejšnjo reformo na področju zdravja in pozval predsednika vlade, da ukrepa zoper omrežja, ki obvladujejo našo državo.

O delovanju sedanje vlade je vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin dejal, da pozna dve stvari, ki sta tudi merljivi – število zaposlenih se je v mandatu Mira Cerarja povečala in sicer za 3695, na drugi strani pa je opozoril, da bo vlada z mini davčno reformo javnim uslužbencem namenila 70 milijonov več, gospodarstvo pa bo z davki dodatno obremenila za 60 milijonov evrov.

»Vlada davek od dohodka pravnih oseb se dviguje s 17 na 19 odstotkov in potrebno se je zavedati, da podjetja svoj razvoj financirajo z naslova svojega dobička. In če jim bo država ta dobiček pobrala, potem praktično ne bo več razvoja podjetja, posledično bo padla prodaja, če ne bo prodaje in zaslužka, brez slednjega pa ni delovnih mest,« je bil jasen Tonin.

»Se vam zdi normalno, da je ministrica praktično sprta z vsemi zdravstvenimi organizacijami, da se za operacije otrok zbira zamaške in da se za žilne opornice plačuje trikrat več kot v sosednjih državah,« je dejal Tonin in opozoril, da je sedanji sistem nevzdržen in ga je potrebno spremeniti predvsem v smislu financiranja, ki mora biti bolj transparentno, prav tako pa je potrebno razbiti sedanje monopole.

»Če premier sam govori o omrežjih, ki naj bi obvladovala državo, se je potrebno vprašati, kdo je potem najbolj poklican, da zoper ta omrežja ukrepa. Če predsednik države nima moči, da bi te stvari spremenil, potem se res lahko bojimo za svojo državo. Če premier resno misli to kar govori, potem je on najbolj poklican, da z odločnimi ukrepi preseka ta omrežja. Edini način, da to učinkovito stori pa je, da jih odklopi od virov denarja,« je dejal Tonin.

Oddajo si lahko v celoti ponovo ogledate TUKAJ.