Matej Tonin z iniciativo za prenovo obveščevalno-varnostnega sistema

DELI:
28.06.2016, NSi

Matej_Tonin_KolegijDZ2016Zaradi vedno večje varnostne nestabilnosti v Evropi in posledično tudi v Sloveniji je poslanska skupina NSi nastopila z iniciativo za prenovo obveščevalnih in varnostnih služb. Kot je znano, te danes ne delujejo optimalno, ena izmed glavnih aktivnosti pa bi morala biti okrepitev protiterorističnih aktivnosti.

Matej Tonin je na parlamentarnem odboru za notranje zadeve, javno uporavo in lokalno samoupravo predstavil pet priporočil za spremembo obveščevalno varnostnega sistema. Priporočila med drugim vključujejo postavitev nacionalnega koordinatorja za boj proti terorizmu, izboljšanje operativnosti sveta za nacionalno varnost ter oblikovanje strokovne skupine, ki bo na varnostno-obveščevalnem področju pripravila reformo s ciljem postavitve modernega in učinkovitega protiterorističnega sistema.

Omenjeni odbor je eno priporočilo vladi sprejel. Le-to se glasi: “Vlada mora v luči varnostnih razmer in dogajanja v mednarodnem okolju nadgraditi obveščevalni in varnostni sistem.”