Matej Tonin v Washingtonu o terorizmu in pasteh tehnološkega napredka

DELI:
14.04.2016, NSi

MatejTonin_Washington2016Nadomestni član delegacije Državnega zbora v Parlamentarni skupščini NATO Matej Tonin je med 11. in 15. aprilom na obisku v Washingtonu, kjer v okviru Odbora za znanost in tehnologijo Parlamentarne skupščine NATO razpravljajo o zlorabi znanosti in tehnologije s strani terorističnih organizacij.

Poslanci so se posebej so se dotaknili tudi klimatskih sprememb in njihovega vpliva na mendarodno varnost.Veliko pozornost poslancev je pritegnila predstavitev možnosti in razsežnosti 3D tiskanja. Znanstveniki so poslancem podrobno predstavili, kaj vse 3D tiskanje omogoča. S pocenitvijo 3D tiskalnikov se je povečala tudi dostopnost natisnjenih proizvodov. Zadnji večji varnostni incident se je zgodil, ko je na spletu prosto zakrožil dokument, ki omogoča 3D tiskanje plastične pištole. Plastična pištola dejansko deluje in lahko izstreli naboje kalibra 9mm. 3D tiskanje tako odpira nove varnostne dileme, kot na primer: ali je sedanja kontrola na varnostno izpostavljenih mestih s pomočjo kovinskih detektorjev sploh še učinkovita. Izpostavljeno pa je bilo tudi dejstvo, da še vedno v nobeni državi ne obstaja učinkovita zakonodajna regulativa na tem področju.

Klimatske spremembe so del problema množičnih migracij

Klimatske spremembe prinašajo vrsto negativnih učinkov. Od segrevanja ozračja, do dvigovanja gladine morja in širjenja puščav. Znanstveniki so poslancem predstavili naraščanje števila in obsega naravnih nesreč ter jih pozvali, naj kot zakonodajalci začnejo razprave v domačih parlamentih, kako vojsko in druge varnostne organe opremiti in usposobiti za učinkovito soočanje z naravnimi nesrečami. Poslanec Matej Tonin, ki zastopa slovensko delegacijo, je v svoji razpravi poudaril, da se morajo parlamentarci in znanstvena srenja bolj osredotočiti tudi na vpliv klimatskih sprememb na migracije. Poudaril je, da se negativni učinki klimatskih sprememb, kažejo zlasti v Afriki, kar na pot proti Evropi poganja številne Afričane. Za učinkovito soočanje Zahoda z varnostnimi tveganji bi se po Toninovem mnenju morali osredotočati na naravne in druge klimatske nesreče tudi v državah v razvoju in ne samo na domačih tleh.

Za večjo varnost bistevno dobro sodelovanje med vladami, akademsko srenjo in podjetji

Poslanci so razpravljali še o obrambnih proračunih, predvsem z vidika, kako lahko razvoj tehnologij državam omogoča, da po dostopnih cenah pridejo do opreme, ki jo potrebujejo za zagotavljanje varnosti svojih državljanov. Izkazuje se, da je za razvoj učinkovitih in dostopnih tehničnih rešitev zelo pomembno sodelovanje med vladami, akademsko srenjo in podjetji. Del razprav pa je bil posvečen tudi ponovni oboroževalni tekmi med zahodom in Rusijo ter izvajanju dogovora o iranskem jedrskem programu.