Matej Tonin v Reporterju: Če se Janša politično upokoji, SDS razpade

DELI:
25.04.2016, NSi

big_MatejToninPredVratiDvoraneDZ2013Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin je v intervjuju za Reporter med drugim spregovoril o nastajanju novih političnih strank na desnici, nujnih reformah, ki jih je zaradi neaktivnosti vlade pripravila NSi, migrantski krizi, delovnem obisku Washingtona, pravih vladarjih Slovenije in položaju Janeza Janše v SDS.

Matej Tonin je v intervjuju za Reporter pojasnil, da se novih strank na desnici ne boji, če bodo prispevale k boljšemu rezultatu celotnega bloka. Toda želi si takšnih odnosov med strankami, kot so bili v Demosu v času osamosvajanja. Prav tako ocenjuje, da bi politična upokojitev Janeza Janše, prinesla razpad SDS, desnico pa bi to še bolj razbilo. Opozarja pa, da levica zmaguje predvsem zaradi antijanšizma. Sloveniji po njegovem mnenju ne vlada Miro Cerar, ampak vplivni lobiji in strici iz časov prejšnjega režima. Dokler bodo držali ključne položaje v svojih rokah, bodo tudi dopustili, da vlada izpelje mandat do konca.

Nove tehnologije omogočajo že 3-D tiskanje plastičnih pištol

Kot je dejal, je bil nekaj dni nazaj kot član Parlamentarne skupščini Nata tudi v Washingtonu na odboru za znanost in tehnologijo, kjer so se med drugim poučili o novi tehnologiji, ki jo lahko zlorabijo tudi teroristi. »Ena od takih stvari je novo tridimenzionalno tiskanje, ki omogoča tudi tiskanje plastičnih pištol, ki izstrelijo devetmilimetrske naboje. Teh pištol detektorji kovin ne zaznajo, kar je nova potencialna grožnja na letališčih in drugih pomembnih objektih,« je opozoril Tonin in dodal, da se bo morala varnostna politika zato prilagoditi tudi tem novim razmeram.

V zvezi z migrantsko krizo je dejal, da se že odpira nova pot preko Albanije in da se bomo z migracijami soočali tudi v prihodnje. »Ko se bo ena pot zaprla, se bo druga odprla. Vprašati se moramo ali smo v Sloveniji tehnično in kadrovsko pripravljeni, da učinkovito in natančno kontroliramo dotok ljudi v državo. Vprašati se moramo, koliko ljudem smo kot družba sposobni pomagati,« je dejal in izrazil mnenje, da moramo vsem , ki bodo vstopili v naši državo povedati, da so v Sloveniji dobrodošli samo tisti, ki so pripravljeni spoštovati naš ustavni red in naš način življenja.

V Demosu se je različnost spoštovala, danes je lastno mnenje nezaželjeno

Ob pogledu na odnose med strankami na politični desnici je Matej Tonin dejal, da je pred 25-imi leti raznolikost Demosa pomagala k temu, da so dobili čim večjo podporo na volitvah in so lahko realizirali samostojno Slovenijo. »Takrat se je spoštovala različnost, v današnjem času pa je glavni problem to, da se v desnem bloku zahteva enotnost na način, da moramo zelo podobno razmišljati, imeti zelo podobna stališča, drugače smo zelo hitro označeni za izdajalce, udbovce, levičarje, potaknjence itd. Ko se začnemo med seboj prepirati, obmetavati z grdimi besedami, nas to slabi in levica se lahko le smeji,« je pojasnil in dodal: »Pomladni blok bo znova uspešen, ko se bo vrnil k vrednotam in principom delovanja z leta 1990 in časa Demosa – imeti moramo zelo jasen skupen cilj, znotraj tega pa dovoliti tudi posamezne razlike in drugačen način razmišljanja.«

Žal mi je za Slovenijo, za vlado pa prav nič

Na vprašanje, ali obžaluje, da NSi ni šla v koalicijo je vodja poslanske skupine NSi dejal, da mu je žalza Slovenijo, za vlado pa prav nič. »Za vstop v koalicijo smo imeli jasne programske in vsebinske pogoje. Ker niso bili izpolnjeni, nam je bilo jasno, da bo šla pot vlade v napačno smer in da na tem vlaku nimamo kaj iskati. Seveda smo bili pripravljeni prevzeti odgovornost, vedeli smo, da bo po nas padalo, da se bo na nas zlilo ogromno gneva, ker so stvari, ki jih potrebuje država, neprijetne,« je povedal in dodal, da mora vsaka odgovorna politika kljub neprijetnim političnim posledicam izpeljati spremembe, ki so nujne in sodobnemu času prilagoditi številne družbene podsisteme – od pokojninskega, zdravstvenega, davčnega itd.

Sive ekonomije ne moremo preganjati z davčnimi blagajnami

V intervjuju se je dotaknil tudi davčnih blagajn. Kot je povedal, je vlada Mira Cerarja z davčnimi blagajnami zakomplicirala življenje mnogim ljudem, a opozoril, da država zelo verjetno ne bo dobila, kar je pričakovala. »Kdor želi še naprej goljufati državo, jo bo tudi z davčno blagajno. Pač ne bo izdal računa! Davčna blagajna je lahko desetkrat povezana s finančno upravo, pa država tega davka ne bo pobrala, če nekdo računa ne izda. Ocena NSi je, da sive ekonomije ne moremo preganjati z davčnimi blagajnami, se pa jo da preganjati z nižjimi davki in pavšalnimi obdavčitvami.« Izpostavil je tudi, da je v Sloveniji kapital nizko obdavčen, hkrati pa je izjemno visoko obdavčeno delo. »To so razlike, ki nas delajo nekonkurenčne. Delavec, ki ima v Sloveniji 800 evrov neto plače, delodajalca v povprečju stane z vsemi nadomestili in davki okrog 1500 evrov, na Irskem pa 1200 evrov,« je dejal Tonin in spomnil, da je NSi v parlament vložila zakon, ki bi zaposlenim ob enaki bruto plači, povečal neto plačo, a žal zakonski predlog v Državnem zboru ni prejel večinske podpore.

Intervju si lahko v celoti preberete TUKAJ.