Matej Tonin v pozivu vladi: Naj za vse investicije podjetnikov veljajo enaka merila

DELI:
15.12.2016, NSi

Matej_Tonin_govornik_sejaDZnov_2014»Dejstvo, da moramo za investicijo iz tujine sprejemati poseben zakon, je izjemno zaskrbljujoče. Predlog zakona je namreč žal zelo zgovoren dokaz, da je naše poslovno okolje z izvedbo zasebnih investicij urejeno nezadostno,« je ob obravnavi zakona, ki bi omogočil strateško investicijo narazvojnem območju v občini Hoče – Slivnica dejal Matej Tonin.

»Ta predlog tudi jasno dokazuje neustreznost splošnega zakonodajnega okvirja, ki očitno vprašanj umeščanja investicij ne rešuje dovolj dobro. S strani vlade pogosto lahko slišimo očitek, da kakšen opozicijski predlog, ki ureja določeno področje ne rešuje zadev sistemsko. Vendar, ali je ta predlog, ki ga danes obravnavamo, sistemski zakon?,« je poslanke in poslance vprašal Tonin in spomnil tudi na ugotovitve Evropske komisije, ki je v svojem poročilu marca letos za Slovenijo zapisala, da se je delež zasebnih naložb v Sloveniji glede na BDP v letih 2014 in 2015 dodatno zmanjšal.

V normalni državi bi bili slovenski podjetniki v enakem položaju

»V normalni državi posebnega zakona za umeščanje neke investicije ne bi potrebovali. Če bi bila Slovenija normalna, bi z obstoječo zakonodajo lahko to investicijo pripeljali uspešno do konca. In zato govorim, da ta zakon razkriva vso bedo našega poslovnega okolja in birokracije. Slovenski podjetniki žal niso v enakem položaju,« je opozoril Tonin in na vlado naslovil vprašanje, zakaj tudi na predloge drugih slovenskih gospodarstvenikov vlada ne odgovarja s takšno vnemo, kot se to dela samo v primeru te investicije.

Nesprejemljivo je, da se bo gradilo na najboljših kmetijskih zemljiščih

»Spomnite se, kako se številni slovenski podjetniki leta in leta trudijo da bi povečali svoje hale, svoje proizvodnje, zmožnosti pa vedno naletijo na takšne in drugačne birokratske ovire, na nemogoče občinske prostorske načrte in še kaj bi lahko naštel. Tukaj pa se bo investicija postavila na najboljšo kmetijsko zemljo, ob dejstvu, da je v Sloveniji samooskrba na zelo nizki ravni,« je v zaključku pojasnil Matej Tonin in ministra za kmetijstvo Dejana Židana vprašal, kje se tu vidi njegova borbenost za ohranitev kvalitetne kmetijske zemlje, s čimer se rad pohvali. Nato pa še dodal: »Ko bodo slovenski podjetniki imeli enake možnosti, takrat lahko računate na naše glasove. Do takrat, žal, ne.«

Celotno stališče NSi si lahko preberete TUKAJ.