Matej Tonin v Odmevih: Evropski zunanji ministri rešujejo migrantsko krizo, Erjavec pa se iz vseh nas dela norca

DELI:
21.01.2016, NSi

matej9V Odmevih so tokrat mnenja o aktualnih političnih zadevah soočili predstavniki opozicije. NSi je zastopal Matej Tonin, ki je med drugim dejal, da bi moral minister Mramor odstopiti, saj je njegova kredibilnost močno načeta in praktično onemogoča delovanje vlade in ovira pogajanja s posameznimi interesnimi skupinami. Prav tako je bil kritičen do premalo aktivnega delovanja zunanjega ministra Erjavca.

Afera Mramor: Minister, ki ne spoštuje pravil in ne ravna etično, je nekredibilen

Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin je uvodoma pojasnil, da je finančni minister tisti minister, ki najpogosteje reče »ne« – sploh imeti uravnotežene finance. »Seveda pa je zelo pomembno, da sam minister spoštuje pravila igre in da ravna etično. Ker če tega ne počne, potem postane nekredibilen, ne jemljejo ga več resno in bo imel hitro zelo velike težave. Tudi sam minister je napisal pismo, da čuti, da nima več zaupanja in da bo težko to delal. Očitno se je pa premier odločil prevzet to krivdo nase, ker najbrž ugotavlja, da boljšega kadra v tem trenutku ne more dobiti. Vsaj jaz tako stvari ocenjujem,« je pojasnil Tonin in dodal, da bi bilo bolje, če bi minister Mramor odstopil, saj bo vlada težko delala naprej.

[blocktext align=”right”]Matej Tonin: Tukaj se povsod čuti neka pobuda, neka integriteta, pri nas se pa Karl ukvarja z raznimi vici, vsak dan spreminja izjave, se iz vseh nas dela norca, se nam posmehuje in očitno se zdi, da je Karlu Erjavcu vse dovoljeno.[/blocktext]

Karl Erjavec je najbolj škodljiv minister

Pogovor je tekel tudi o migrantski krizi in (ne)aktivnostih zunanjega ministra in njegovih škodljivih izjavah v zvezi z arbitražo s Hrvaško. »Gospod Karl Erjavec je najbolj škodljiv minister. Sicer tega ljudje danes še ne čutijo, bodo pa v prihodnosti. Z neprimernimi izjavami glede arbitraže, konkretno pomaga Hrvaški, da ta arbitražni postopek sesuva in bomo na koncu lahko izgubili stik z odprtim morjem. V primeru pogajanj s hrvaškimi varčevalci z neprimernim dostopom je praktično Sloveniji povzročil milijonsko škodo. V zvezi z arbitražo pa je decembra dodal še neko drugo, še hujšo izjavo,« je dejal Tonin.

Vladna koalicija se bo morala odločiti, ali bo vse te neumnosti Karla Erjavca še tolerirala

Matej Tonin je spomnil, da je pika na i ministrove nesposobnosti njegova vloga v reševanju migrantske krize. »Karl Erjavec naj bi bil zadolžen kot neki vladni koordinator za migrantsko krizo in vprašajmo se, kaj pa je sploh bila njegova zunanja politična pobuda, da bi to zadevo rešili na način, da bi Slovenija ostala znotraj Schengna in da bi se ta problem začel reševat pri izvoru? Poglejte druge zunanje ministre. Poglejte nizozemskega zunanjega ministra, ki je prišel z neko pobudo mini Schengna. Poglejte višegrajske zunanje ministre, kakšne pobude so dajali. Tukaj se povsod čuti neka pobuda, neka integriteta, pri nas se pa NSi.

 

V zaključku je vodja poslanske skupine NSi izrazil tudi podporo ustanovitvi t.i. nacionalni gardi. »Predlog gre v tej smeri, da bi okrepili kadrovsko sestavo Slovenske vojske. Danes je Slovenske vojska podhranjena in zato se je treba o teh stvareh pogovarjat, kako bi jo popolnili. In v tem smislu mi tudi dojemamo ta predlog,« je še dejal Tonin.

Pogovor v Odmevih si lahko v celoti ogledate TUKAJ.