Matej Tonin: V NSi želimo z davčnimi olajšavami spodbuditi vlaganje v športna društva

DELI:
24.02.2017, NSi

»V NSi bomo v parlamentarno proceduro vložili zakona, s katerima bi spodbudili vlaganje v športno infrastrukturo. Podjetja in samostojni podjetniki pa bi bili za vlaganje v šport nagrajeni z olajšavami,« je na današnji novinarski konferenci dejal vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin.

»Kdor bi po sprejetju predlaganih sprememb vlagal v športne objekte ali opremo, bi se mu to upoštevalo kot dvakratnik pri znižanju davčne osnove. Konkretno to pomeni, da če bo neko podjetje za šport dalo 1000 evrov, bi se mu davčna osnova znižala za 2000 evrov,« je pojasnil Tonin in kot navdušenec nad hokejem spomnil, da je Slovenija na tem področju zelo uspešna, na drugi strani pa ima zelo slabo hokejsko infrastrukturo.

Dejal je, da imamo Slovenci imamo izjemne športnike, ki imajo izjemne dosežke, ampak vedno v ozadju govorimo o slabi infrastrukturi in težavami z opremo. »Številni nas opozarjajo, da se jim ne splača vlagati v šport, da podjetja nimajo nič od tega, zato želimo spodbuditi podjetja in samostojne podjetnike k vlaganju v šport,« je dejal vodja poslanske skupine NSi in dodal, da zakon predvideva, da bi šel denar izključno za infrastrukturo ali opremo in ne za plače funkcionarjev.

Tonin: Za morebitne davčne zlorabe so predvidene varovalke

»Morebitne zlorabe bi preprečili z varovalkami, med drugim, da gre denar lahko le društvom in športnim zvezam, ki delujejo v javnem interesu oz. tistim, ki so izbrani za izvajanje letnega programa športa na lokalni ali državni ravni,« je dejal Matej Tonin in pojasnil, da želimo v NSi preprečiti, da bi sistem vlaganja v šport postal novo orodje za davčne zlorabe oz. da podjetja ne bi ustanavljala društev in jim za zmanjšanje davčne osnove nato nakazovala denar.