Matej Tonin: V NSi predlagamo ukinitev davčnih blagajn za kmete, gasilska in ostala društva ter male davčne zavezance

DELI:
29.03.2016, NSi

Fotografija: Državni zbor/Žejavec

Poslanske in poslanci na današnji redni seji Državnega zbora obravnavajo predlog NSi, da se ukine davčne blagajne za kmete, gasilska društva in vse podjetnike, ki niso zavezanci za DDV in imajo manj kot 50 tisoč evrov letnega prometa.

»V Novi Sloveniji pravimo, da je treba cesarju dati kar je cesarjevega, vendar pa mora biti cesar sorazmeren in pravičen. Tudi stojimo na stališču, da moramo vsi plačevati davke, vendar naj bodo ti čim nižji. Uvedba davčnih blagajn pa je kaznovala pridne. Gre za ukrep proti pridnim in tistim, ki vestno izpolnjujejo svoje državljanske dolžnosti,« je uvodoma dejal vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin.

»V Novi Sloveniji smo nasprotovali sprejetju zakona o davčnem potrjevanju računov, opozarjali smo na neživljenjske posledice posameznih vrst zavezancev. Dejstvo, da je uvedba on-line davčnih blagajn praktično za vse zavezance, ki poslujejo z gotovino nepotrebna, predvsem pa ne dosega želenega cilja,« je povedal Tonin in dodal, da za male davčne zavezance, torej tiste, ki ne dosegajo zneska 50 tisoč evrov letnega obdavčljivega prometa in tudi niso zavezanci za obvezen vstop v obračun in plačilo DDV, davčne blagajne predstavljajo pomembno administrativno in birokratsko oviro in nesmisel.

»Gre za številne nosilce dopolnilnih dejavnosti na kmetijah, zlasti za manjše delodajalce. Nakup nove računalniške naprave, vključno z zagotovitvijo dostopa do interneta, zanje predstavlja neko nesorazmerno obremenitev. Si na primer predstavljate kmeta, ki mora posebej za vsako registrirano dopolnilno dejavnost voditi evidenco, in branjevko, ki po celodnevnem stanju na mrazu pride domov, kjer jo čaka še dolgotrajno vnašanje računov v informacijski sistem. In še en nesmisel, kako strankam dopovedati, da za pridelke iz osnovne kmetijske dejavnosti ni treba izdati računa, to pa je treba storiti za izdelke iz dopolnilne dejavnosti na kmetiji oziroma če sem še nekoliko bolj konkreten je izjemno težko razumeti, da kmet lahko proda krompir brez izstavitve računa, medtem ko mora za šparglje, mleko ali skuto izdati račun,« je v stališču NSi še pojasnil Tonin.

Gasilska društva bodo pred dilemo, ali gasilske veselice sploh še prirejati

Matej Tonin je poslanske kolege opozoril, da so davčne blagajne v primeru gasilskih veselic izredno nepraktične. »Tisti – lahko povem iz prakse -, ki delamo na tovrstnih veselicah, poznamo prakso in vemo, da bodo davčne blagajne zagotovo polovico gasilskih veselic dobesedno ukinile, jih ne bo več, zaradi tega, ker se gasilska društva zaradi enkratnega letnega dogodka enostavno ne bodo odločala za nabavo davčnih blagajn. Da bi pa kasneje potrjevali davčne račune – misija nemogoče. Tisti, ki je kdaj delal na gasilski veselici, ve, da v eni uri lahko postreže tudi sto ali pa dvesto strank, in je taka zadeva praktično nemogoča. In kar je bistveno, vsi na tovrstnih prireditvah delamo oziroma delate zastonj in ves izkupiček gre za skupno javno dobro, to pa je, za nabavo boljše opreme za požarno varnost. Lahko se vam zdi to nesmiselno, lahko se pritožujete, ampak gre za neživljenjski ukrep, ki bi ga bilo lahko zelo enostavno rešiti drugače. Mi ne trdimo, da so pa gasilci lahko oproščeni vseh obveznosti, vendar govorimo o tem, da so davčne blagajne za gasilska društva nesmiselne in velika neumnost, predlagamo pa pavšalno obdavčitev,« je pojasnil.

Tonin: Kazen za kupca, ki ne vzame računa je nesmiselna

NSi je v predlagala tudi ukinitev kazni v višini 40 evrov za tiste fizične osebe, ki po opravljenem nakupu ne vzamejo računa. Namesto tega v NSi predlagamo le možnost izreka opomina. »Če upoštevamo namen zakona, to je preprečevanje sive ekonomije, potem kupca ne moremo kaznovati za nekaj kar je v prvi vrsti dolžan storiti prodajalec. Oziroma, če poskušamo zadeve narediti bolj življenjske. Nesmiselno je, da kupca kaznujemo zato, ker ni vzel računa. Obstajajo različni razlogi zakaj nekdo pač, ko izstopi iz trgovine nima računa pri sebi. Lahko ga je tudi izgubil,« je dejal Tonin in v zaključku dejal: »V NSi se zavzemamo za pavšalne obdavčitve, to je za obdavčitve, ki so prijaznejše za vse in ki vsem povzročajo manjše probleme. Vsekakor pa menimo in ocenjujemo, da sive in črne ekonomije ne moremo učinkovito zatirati z davčnimi blagajnami, ker tisti, ki ne bodo želeli izdajati računov jih tudi v prihodnje tudi ne bodo, ampak lahko sivo in črno ekonomijo učinkovito preganjamo le z znižanjem davčnih bremen in davkov!«.

Celotno stališče NSi do uvedbe davčnih blagajn, ki ga je predstavil Matej Tonin si lahko preberete TUKAJ.