Matej Tonin: V NSi pozdravljamo vstop Črne gore v zvezo NATO

DELI:
02.06.2016, NSi

tonin-zarisce»Balkan se je v preteklosti izkazal kot izjemno eksplozivna mešanica in vsaj v zadnjih letih se evroatlantske povezave zdijo kot garant stabilnosti na Balkanu. Zato v NSi pozdravljamo vstop Črne gore v zvezo NATO in prepričani smo, da to lahko prispeva k večji varnosti tako Evropske zveze kot Balkana,« je v uvodu nagovora pred odločitvijo večine parlamentarnih strank, da ratificirajo črnogorski vstop v NATO«, dejal vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin.

Izpostavil je tudi, da bo odslej sodelovanje med Slovenijo in Črno goro na področju obrambe in varnosti še lažje. »Z vstopom Črne gore v zavezništvo NATO se izenačujejo tudi standardi in vrednote slovenske in črnogorske vojske. Ravno v tem času namreč slovenska mornarica usposablja črnogorsko mornarico in verjamem, da bo vstop Črne gore v NATO še izboljšal naše odnose in pospešil naše medsebojno sodelovanje,« je pojasnil Tonin ob tem pa dodal, da gre za pomembno politično sporočilo, da so vrata v NATO še vedno odprta.

V zaključku svojega nagovora pa je izpostavil tudi problem Makedonije, ki še vedno čaka na vstop v NATO. »Na Makedonijo in njen zaplet zaradi imena v Sloveniji ne smemo pozabiti in verjamem, da Slovenija lahko pripomore k rešitvi njenega zapleta, tako da bo še ena članica nekdanje Jugoslavije postala del zavezništva NATO,« je še dodal vodja poslanske skupine NSi.