Matej Tonin v Grčiji o migrantskih razmerah: Očitno se bo odprla alternativna pot skozi Albanijo

DELI:
08.03.2016, NSi

slovenija 09.07.2015, Matej Tonin, poslanec, NSi, foto: Anze PetkovsekV nadaljevanju objavljamo izjavo za medije vodje Poslanske skupine NSi mag. Mateja Tonina, ki se v luči migrantske krize seznanja z razmerami v Atenah in na otoku Lesbos
:

“V sklopu evropske partnerske mreže se od včeraj seznanjam z migrantskimi razmerami v Grčiji. V Atenah sem si ogledal enega od večjih migrantskih centrov, kjer sem govoril s skupino Afganistancev. Migranti, ki so nastanjeni v Atenah, natančno vedo, kakšne so razmere na meji, obenem pa vseskozi sprašujejo, kdaj se bo meja odprla. Kot so mi povedali migranti, se okoli njih sprehajajo tihotapci, ki ponujajo za dva tisoč evrov alternativno pot skozi Albanijo. V primeru, da se bo omejevanje prehoda na makedonsko-grški meji nadaljevalo, se bo očitno odprla alternativna pot skozi Albanijo.

Na otoku Lesbos sem govoril tudi z grško obalno stražo, kjer so mi povedali, da redno patruljirajo, a zaradi mednarodnih predpisov čolnov z migranti ne morejo preprečevati. Če jih poskusajo zaustaviti, potem ljudje, ki so na čolnih, začnejo čolne uničevati, dokler jih ne potopijo. Ko se migranti znajdejo v vodi, pa jih morajo grške oblasti po mednarodnem morskem pravu rešiti.

Težava, ki jo sam vidim, je predvsem v neukrepanju turških oblasti. V razmaku nekaj ur lahko pripluje več kot 30 čolnov, kar pomeni, da se dotok migrantov ne zmanjšuje. Turške oblasti natančno vedo, od kod čolni prihajajo in kdo so tihotapci, a ne storijo nič. Turčija je neoperativna.”