Matej Tonin: Slovenska podpora marakeškemu dogovoru je napačna poteza

DELI:
10.12.2018, NSi

Predsednik NSi Matej Tonin je danes izrazil obžalovanje nad slovensko podporo globalnemu dogovoru o migracijah, ki je bil danes potrjen v Marakešu. » V NSi nasprotujemo dogovoru iz treh razlogov: agresivno promovira multikulturalizem, kjer se zdi, da bi se morali mi prilagajati tistim, ki prihajajo k nam, in ne obratno. Nasprotujemo mu tudi, ker briše jasno mejo med legalnimi in ilegalnimi migracijami ter ker daje napačno sporočilo glede na razmere v EU in v kontekstu naših sosednjih držav,« je prepričan predsednik NSi.

Izpostavil je tudi, da je slovenska zakonodaja jasna, da je treba vse, ki v državo vstopajo ilegalno, pridržati, preveriti njihovo identiteto in v nadaljevanju tudi ustrezno ukrepati. »Ena izmed ključnih stvari vsake države je, da ima nadzor nad tem, kdo prihaja v državo in kakšni so njegovi nameni,« je dejal Tonin.

Opozoril je tudi na to, da v Marakešu ni bilo predstavnikov treh sosednjih držav, Avstrije, Madžarske in Italije, kar daje zelo slab signal migrantom, ki čakajo na Balkanu na odhod proti severu. Pozval pa je tudi k odpravljanju vzrokov za migracije v državah tretjega sveta.

»Politika odprtih meja je lažna solidarnost, ki povzroča še več težav. Če želijo države pomagati migrantom, naj jim pomagajo predvsem z znanjem in tehnologijo, da si bodo lahko sami ustvarili primerne življenjske okoliščine,« je še dejal predsednik NSi.

Podrobnejše razloge za nasprotovanje globalnemu dogovoru o migracijah si lahko preberete TUKAJ.