Matej Tonin: Slovenija je povprečna država in to je za našo vlado sprejemljivo

DELI:
08.05.2017, NSi

“Slovenija je povprečna država in Vlada pravi, da je to vredu. Se še spomnite časov, ko smo bili znotraj socialističnega bloka najboljši? Sedaj so nas prehiteli že tako Čehi, kot Litvanci, Estonci in Poljaki,” je danes v uvodu stališča poslanske skupine NSi  o stanju v državi, povedal Matej Tonin.

V nadaljevanju je navedal konkretne primere trenutnega slabega stanja v državi in izpostavil rešitve, ki jih za spremembo na bolje, predlaga NSi.

Visoka obdavčitev dela in nemogoče umeščanje v prostor

“Če na Irskem in v Sloveniji delodajalec za plačo delavca nameni 1500 evrov bo v  Sloveniji od teh delavec na svoj račun dobil 900 evrov, na Irskem pa 1200, razlika je 300 evrov,” je o previsoki obdavčitvi dela povedal Tonin in dodal: “Da imamo nemogoče umeščanje v prostor, je Vlada praktično priznala sama, saj je za investicijo blizu Maribora, v Hočah, za Magno sprejela popolnoma svoj zakon. Če bi naš sistem umeščanja v prostor deloval dobro, potem zagotovo posebnega zakona za investicijo ne bi potrebovali.”

“Za 124 evrov, ki jih državljan ne plača pri praznjenju greznice, se mu vzame hišo, na drugi strani imate množico podjetij, ki ne plačujejo prispevkov svojim delavcem in se ne zgodi nič. Celo več, prispevke delavcem ne plačujejo niti v javni upravi. Takšen primer je primer Bolnišnice Topolšica,” je o pereči problematiki neenakosti povedal vodja poslanske skupine NSi.

Velikim ribam se vseskozi gleda skozi prste

“Stvari se v tej državi dodatno komplicirajo, da bi moral manjši računovodski servis praktično imeti nekoga, ki bi konstantno in ves čas bral in spremljal spremembe zakona in uradne liste. Mlad kmetovalec, pa bi skorajda moral zaposliti še enega pravnika, da bi mu tolmačil vse predpise, ki mu jih nalaga država,” je aktualno stanje poslovnega okolja komentiral Tonin.

“Če pogledamo vse te primere, ugotovimo eno zanimivo značilnost. Ko gre za male ribe, je država natančna do zadnje vejice, ko pa gre za velike ribe, se nič pretresljivega ne zgodi in se jim očitno gleda skozi prste,” je poudaril Tonin.

Vlada mora uradnike učiti reševati probleme

Tonin je izpostavil tudi rešitve, ki bi jih po njegovem mnenju bilo potrebno uvesti, da bi zmanjšali katastrofalno stanje v državi.

“Želel bi si, da bi ta država dobila Vlado, ki bi uradnike napotila naj iščejo kako se nek problem reši, ne pa da imamo predvsem ministre, ki nam prvi pridejo povedati, poslancem govorim, da se nekaj ne da”, je povedal poslanec NSI Matej Tonin.

Manjša obdavčitev prinese več denarja v proračun

Izpostavil je dejstvo, da bi manjša obdavčitev v proračun prinesla več denarja, država pa bi imela več zaposlenih ljudi.

“Ko si nekdo skalkulira kaj vse lahko od države dobi, če ostane doma, in če na drugi strani predvidi, da bi moral iti nekam delati za minimalno plačo, je kalkulacija zelo enostavna: ostal bo doma. Absolutno moramo vzpostaviti to pravilo, da se delo izplača,” je Tonin podal še eno rešitev za probleme poslovnega okolja pri nas.

Tonin je izpostavil še prilagoditev družinske politike, da bi odpravila čim več razlogov zaradi katerih se mladi ne odločajo za več otrok, ter prepotrebno reformo zdravstvenega in pokojninskega sistema.