Matej Tonin: Sedanji zdravstveni sistem nam ne zagotavlja čim hitrejše storitve

DELI:
19.07.2017, NSi

Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin se je včeraj udeležil pogovora z vodji poslanskih skupin v oddaji Studio ob 17h. V njej je odgovarjal na vprašanja o interpelaciji zdravstvene ministrice, trenutnem stanju zdravstvenega sistema, drugem tiru in tudi o predsedniških volitvah.

Slovenija je prebogata, da bi ljudje umirali zaradi čakalnih vrst

»Slovenija še vedno prebogata država, da bi ljudje umirali zaradi čakalnih vrst. Zdravstveni sistem je zelo narobe urejen, tudi zaradi tega je naša stranka že pred meseci pripravila predlog zdravstvene reforme in razen tega, da smo dobili vljudnostni sestanek pri ministrici, kakšnega bistvenega napredka ni bilo,« je svoje mnenje o zdravstvenem sistemu v Sloveniji povedal Matej Tonin.

»Vsi ljudje, ki delamo, pri svojih plačah plačujemo za zdravstvene storitve. Bistveno pri vsej zadevi pa je, da bi morali čim hitreje priti do zdravstvenih storitev in sedanji sistem organiziranja javnega zdravstva nam pač tega ne zagotavlja. Če bi ga, potem tega zagotovo ne bi spreminjali. Ni bistveno, kako je zdravstveni sistem organiziran, kot privatna družba ali kot javna družba, važno je, da ljudje brez doplačila pridejo do zdravstvene storitve,« je stališče NSi do zdravstvenega sistema povedal poslanec NSi.

Ministrica ne zmore pripeljati stvari do konca

Ministrica za zdravje po njegovem mnenju ni dovolj dober pogajalec proti različnim interesom v zdravju. »Mislim, da je gospa Milojka Kolar Celarc za tovrstno funkcijo mnogo preveč konfliktna, morda tudi kolerična in to je tisto, kar ji onemogoča, da bi lahko na primeren način pripeljala stvari do konca. Tukaj je precej velika odgovornost na strani predsednika vlade, ki bi mogel najti najboljšega človeka za to mesto,« je vodja poslanske skupine NSi povedal glede dela ministrice.

Vlada pri drugem tiru ni imela ustreznih pojasnil in odgovorov

Matej Tonin je odgovarjal tudi na vprašanja o projektu drugega tira. Izpostavil je, da še vedno ne poznamo točne cene projekta, zakon pa je bil sprejet le za to, da bi vlada utišala alternative. »Vlada enostavno ni znala jasno povedati dejstev in se soočiti s civilno iniciativo. Civilna iniciativa je prišla s predlogom, ki je bil tehnično enostavnejši in cenejši in vlada enostavno na te stvari ni imela ustreznih odgovorov in pojasnil, zato je prišlo do referenduma. Počasi sem že utrujen od vseh teorij zarot, marsikatera stvar bi bila namreč lažja, če bi vlada na začetku odprla vse karte in stvari jasno skomunicirala,« je poudaril Tonin.

Glede izbire datuma za izvedbo referenduma je navedel razloge, zakaj je bila NSi za to, da se referendum opravi skupaj s predsedniškimi volitvami. »Hoteli smo, da bi bil referendum hkrati s predsedniškimi volitvami. Nenazadnje bi potem o tej temi, drugem tiru odločalo mnogo več ljudi, kot bo sicer. To je bila glavna poanta in druga poanta je bila denar, da bi na takšen način ta referendum stal manj, kot bi sicer,« je opozoril vodja poslanske skupine NSi.

Imamo dva kredibilna kandidata za predsednika republike

Tonin je komentiral tudi prihajajoče predsedniške volitve in predstavil izbiro kandidatov v NSi.»Odločitev je padla, da bomo mi na to tekmo šli s svojim kandidatom. Zdaj, v ožjem izboru sta predsednica Ljudmila Novak in poslanec Jožef Horvat. Najbrž se strinjate z mano, da sta oba dobra, kredibilna kandidata, ki lahko zelo resno konkurirata sedanjemu predsedniku republike,« je glede predsedniških kandidatov povedal Matej Tonin.